Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тютюнопроизводители от района на Гоце Делчев и Доспат блокират пътища в знак на протест срещу ниските изкупни цени

| обновено на 23.01.14 в 12:32
Снимка: БГНЕС

Протестиращи тютюнопроиводители от Гоцеделчевско се събират на голям митинг в село Кочан. Площадът на селото едва побира хилядите тютюнопроизводители, дошли от всички села в района, недоволни от ниските изкупни цени на тютюна. Подготвени са поредните бали с тютюн, които ще бъдат запалени. Децата от село Кочан, които не са на училище, скандират на трибуната в защита интересите на родителите им.

Очакват се представители на Народното събрание и на земеделското министерство, които ще огласят част от мерките за компенсиране на отрасъла. До момента се знае само, че се търси промяна в закона, която да даде правото 10 на сто от тютюна да се продава от хората като нарязан, без акциз и държавната субсидия да се увеличи минимум с един лев. Но това официално не е изречено от страна на държавата.

За БНР председателят на Инициативния комитет Бранко Заимов каза, че след като държавата не може да се намеси в работата на фирмите изкупвачи, да бъде решено от бюджета да се отпуснат компенсации за разликата до 7 лева.

Искаме от фирмите до 6,50 -7 лева изкупни цени. За това се надигаме, за това протестираме. Пари има, ако не си ги поделят големците там, депутати разни. Колко милиарда от тютюна влизат в хазната на държавата, само от тютюна, понеже е акцизна стока, те не могат да отделят на тия изнемогващиказва Заимов.

Очаква се на протеста в Долно Дряново, обявен за 13.30 часа да присъстват заместник-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов, Джевдет Чакъров и Ахмед Башев.

От Съюза на производителите на ориенталски тютюни обявиха, че ефект от протестите има. По думите на председателя на Съюза и кмет на Община Сатовча Арбен Мименов държавата ще гарантира, че тютюнопроизводителите ще получат цена не по-ниска от миналогодишната, като разликата се осигури чрез национални доплащания. Това означава, че при средна изкупна цена от 5 лева и 50 стотинки, каквато е масовата към момента, субсидията би трябвало да бъде над 3 лева.

Произведеният и все още неизкупен тютюн в Община Доспат е около 110 тона. Областният управител на Смолян Димитър Кръстанов коментира проблема с неизкупените количества тютюн като уточни, че областната администрация няма пряко отношение към този въпрос, но има отношение по принцип, защото част от населението е пряко свързано с този поминък:

Проблемът е на цялостната ни вътрешна организация на финансово-икономическите отношения между търговски субекти. Аз съм за това държавата да търси възможности да се намеси, за да спре онези не съвсем здравословни за икономиката ни тенденции, при които изкупвачите рекетират производители на основата на картелни или други споразумения да свалят цените и хвърлят отново в бедност тези наши съграждани, които си вадят хляба с производство на тютюн.

Фирмите, ангажирани с изкупуването на тютюна, работят на пълни обороти. Това увери изпълнителният директор на една от компаниите Михали Попанастасиу:

Поне в района на Гоце Делчев има около 25-28 комисии, които изкупуват тютюн. Ако сметнете средно по 5 тона на ден, това означава, че през последните две седмици са продадени 100 тона тютюн.

Попанастасиу каза, че до две седмици фирмата започва изкупуването и в селата около Доспат. Той отрече да има картелно споразумение между фирмите и допълни, че ниските изкупни цени се дължат на лошото качество на тютюна.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна