Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EVN ще предложи поскъпване на тока между 7 и 9 процента

Доставчикът на ток в Югоизточна България - EVN, ще предложи на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране цените на електроенергията да се повишат с между 7 и 9 процента.

По закон, на 28-и февруари дружеството трябва да обяви ценовото си намерение за тарифите от 1-ви юли, когато регулаторът решава какви да са цените в енергетиката. Това увеличение е крайно необходимо, за да се инвестира в мрежата, иначе скоро ще има сериозни проблеми с качеството на услугата електроснабдяване, заяви Йорг Золфелнер, председател на управителния съвет на "EVN България“. По думите му, сега на дружеството са определени най-ниските инвестиции в мрежата от 73 милиона лева, докато от 2005-а година досега дружеството е вложило над 1 милиард лева в мрежата в Югоизточна България. С тези инвестиции дружеството е намалило с 40% авариите по мрежата си и в електрозахранването.

С орязването на годишните инвестиции, които трябва да са 130 милиона или с 50 милиона повече от включеното в цената, започва отново амортизация на активите. Реалните загуби на EVN при преноса на ток са 10,8 на сто, каза Золфелнер и допълни, че това също ще създаде финансови проблеми за компанията му. 

В правото на всяко енергийно дружество е да иска промяна на цената на тока, но енергийният регулатор трябва да убеди потребителите, че одобрените разходи на електроразпределителните дружества действително отиват за инвестиции и с тях не се злоупотребява, коментира пред "Хоризонт" изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов:

При всеки дебат около цената ние гражданите сме в известно затъмнение, тъй като решенията в крайна сметка се взимат на закрити заседания и също така от години не са правени регулаторни одити, за да може да се види черно на бяло дали заявените разходи от страна на дружествата са реални. 

Николов отговори на въпрос дали наближава моментът, в който досегашните намаления на тока ще бъдат компенсирани с драстично увеличение:

Напълно е възможно, но ние отново гадаем, тъй като в крайна сметка все още в енергетиката има изключително много непублични разходи, неща, които се случват без достатъчна степен на прозрачност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна