Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само 14% от българите вярват в независимата журналистика, сочи годишният доклад за състоянието на медиите

| обновено на 04.02.14 в 12:09
Само 14 процента от българите вярват в независимата журналистика, сочи годишният доклад за състоянието на медиите на фондациите "Медийна деморация" и "Конрад Аденауер". Според доклада двете най-големи партии - БСП  и ГЕРБ, са представени предимно негативно. 

Докладът отчита, че правителството и премиерът Орешарски работят в относителен медиен комфорт. Те не получават силно изразена медийна критика. В същото време най-голямата опозиционна партия ГЕРБ е принудена да действа в условията на по-неблагоприятно медийно отразяване от управляващите. В доклада е включено и едно социологическо проучване на "Маркет Линкс". Изследването показва, че едва 7% от столичани смятат медиите за независими. 57 на сто от хората имат най-голямо доверие в телевизията, 22% - в онлайн медиите, 3 на сто в радиото, а едва 1% - в списанията. Най-споменаваният политик е премиерът Пламен Орешарски, следван от Бойко Борисов, Росен Плевнелиев, Сергей Станишев и Цветан Цветанов. В рамките на медийния мониторинг от юли до декември 2013-а година е анализирано отразяването на политиката съответно в четири медии - вестниците "Преса", "Сега", "Телеграф" и "Труд" и телевизиите БНТ, bTV, Нова и TV7.

Масовото навлизане на политиката в социалните мрежи е едно от събитията, които правят впечатление в медиите, каза в предаването на "Хоризонт" "Преди всички" Орлин Спасов от фондация "Медийна демокрация".

Интервюто на Силвия Великова с Орлин Спасов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна