Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абонатите на "Топлофикация - София" вече плащат лихви върху изравнителните сметки, а не върху прогнозните данни

Снимка: БГНЕС

Абонатите на "Топлофикация - София" вече ще плащат лихви върху изравнителните сметки за потребена енергия, а не върху прогнозните данни, както беше досега. Това е записано в новите общи условия, които вече са в сила.

Новите общи условия променят също  срока за плащане на фактурите. Досега абонатите бяха длъжни да се разплащат с доставчика  в 30 дневен срок след изтичане на периода, за който се отнасят сметките. Според новите правила, 30- дневният срок започва да тече от датата на публикуване на дължимите суми на интернет сайта на „Топлофикация София“.
Новите общи условия на „Топлофикация София“ няма да утежнят положението на дружеството, категоричен е Еленко Божков от енергийния регулатор.
Винтилите на абонатните станции вече ще работят на автоматичен режим. Така  при по-топло време, абонатната станция сама ще превключва на по- слаб режим на работа, което би трябвало да намали сметките за парно, тъй като загубите на топлоенергия ще са по-малки. Режимът на абонатната станция вече ще бъде съобразен и с особеностите на сградата като качеството на дограмата и наличието на изолация.
Занапред абонатите на столичното парно ще могат да следят и  за качеството на предоставяната  им услуга. Информация за нея ще има на сайта на „Топлофикация София“ . Ако потребителите не са доволни, ще могат да възразяват.
От столичното парно засега отказват да коментират  новите им  общи условия . От пресцентъра на дружеството обясниха за „Хоризонт“, че в момента правният отдел на компанията преглежда материалите, изпратени от ДКЕВР, и ще излезе със становище по-късно.
От енергийния регулатор отказаха да коментират искането на компанията EVN от вчера токът да поскъпне с от 6 до 9 на сто от началото на юли. Председателят на ДКЕВР Боян Боев обясни:

Всяко предложение, което пристигне в ДКЕВР, ние сме длъжни да го разгледаме. Дали щи го приемем, дали на база на това решение ще стигнем до увеличение, намаление или запазване, това е решение на самата Комисия. В момента съм насрочил работна група, която да гледа заявлението. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна