Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински ученици- депутати в Европейския парламент

Снимка: ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин


Петима ученици от видинската Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" ще се включат в дебатите на Европейския Парламент в Страсбург и заедно с младежи от цяла Европа ще влязат в ролята на реални депутати. Видинската група заминава утре- 19 февруари 2014 година, по покана на евроклубовете от Монтана и Плевен, които са спечелили участие по програмата Евроскола.
"Изключително важно е за децата това участие като възможност да учат,  да упражняват езиците, които владеят и се изучават в нашата гимназия и да градят граждански позиции по въпроси на съвременна Европа", каза за Радио ВИДИН Валя Александрова, преподавател във видинската езикова гимназия.

За Страсбург заминават Мирела Андреева от XII "г" клас, Калоян Стоянов  от  X "а", Анна-Мария Йорданова от XI "г", Оливера Костова от XII "в" и Петър Милчев от XI "г" клас. Те, заедно с ръководителя си- Валя Александрова, от ноември 2013 година упорито са се подготвяли в теорията на сложната материя на съвременните проблеми и промени в Европейския съюз. Проведени са поредица срещи с информационни центрове, институции, прависти в подготовката на екипи за участие в инициативи, състезания и събития, организирани от представителства на институции на ЕС в България.

Другото успешно участие на ученици от Евроклуба към ГПЧЕ "Йордан Радичков" е в Националното младежко състезание-конкурс за плакат на тема "Европейски избори 2014" на Националната асоциация на българските европейски клубове (НАБЕК) и Информационното бюро на Европейския парламент в София, под патронажа на европейския депутат д-р Андрей Ковачев. До публично гласуване са се класирали три плаката на ученици от видинското училище.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна