Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката на „Санремо“ 2014

БНР Новини
Победителката в 64-ото издание на фестивала "Санремо" - италианската певица Ариза
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Санремо“ 2014 завърши. При утвърдените изпълнители победи фаворитката Ариза с песента “Срещу вятъра”, а при младите Роко Ант с “Един добър ден”. Като цяло фестивалът бе слаб. Изключвам правенето му, шоуто и най-вече сценографията на телевизионната му реализация. Липсваха певци, песни, вероятно това е не само у нас, но е и световен проблем. До следващия "Санремо”! Това написа колегата ни Здравко Петров в своята страница във Фейсбук.
А ето какво каза той в студиото на „Артефир“ след завръщането си от Италия:
„Завърнах се преди броени часове и съм още под впечатленията от фестивала. Той се провежда вече за 64-и път. Никога не е спирал, италианците го правят с много любов, независимо, че тази година не беше толкова силен. Няма изпълнители, няма песни, като че ли и италианската музика е в криза.
Няма я тази мелодичност, с която ние винаги сме свързвали италианската песен. Съвсем други са тенденциите в правене на италианската музика. По-скоро тя се приближава до американската. Явно са в музикална криза. Времето все пак ще покаже дали песните от това 64-ото издание ще останат в историята. Тези 500 журналисти, включително и аз, които бяхме разпределени в “Аристон” и в “Пале фиори” бяхме единодушни, че няма песен за запяване. Моя фаворитка беше Ариза. За първи път се явява на "Санремо" през 2009 година при младите изпълнители и спечели тази категория. През 2010 стана втора и сега е победителка вече в категорията “Утвърдени изпълнители”. Тук чета някакви странни неща, че победата й се дължала на някаква българка. Никой нищо не каза за това в Италия. Бях много изненадан. Дано не търсим само сензацията. Ариза е самороден талант.
СнимкаРоко Ант (на снимката вляво) е един хип-хоп изпълнител на 20 години от Салерно. За първи път в историята на "Санремо" печели неаполитанец. Нищо общо обаче няма с мелодичната неаполитанска музика, която е така позната и харесвана. Рап инвазията навлиза масово в Италия и тази тенденция не е от вчера.
Казах, че шоуто беше невероятно, те са маниаци на тази тема. Видяхме италианци, които не са се появявали близо 20 години. Сценографията беше изключително пищна и много оригинална за мен, но беше оплюта, че била в стилистиката на ХVІІІ век и не отговаряла на съвременните изисквания на сценографията от ХХІ век. Големи дебати имаше точно по тази тема. Тази година гледаемостта на фестивала е много по-ниска от минали години. Отчитат се около 7-8 млн. зрители през всички вечери, а миналата година фестивалът беше гледан от 12-13 милиона зрители. Иначе си направиха шоуто. Да не забравяме, че фестивалът "Санремо" е най-старият в Европа и има традиции.”
Повече за фестивала можете да научите в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна