Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.

Страницата на предаването във Фейсбук

Публикации

Свободно поетическо общество с юбилеен брой „Апокалипсис Light“

Онлайн списанието "Свободно поетическо общество" отбелязва три години от съществуването си с брой на тема „Апокалипсис Light“, но с уточнението в подзаглавие: Животът продължава. Редакторът Александър Христов споделя, че тази идея за..

публикувано на 30.03.20 в 18:38

Театърът и зрителите обединяват усилия срещу COVID-19

В Световния ден на театъра – 27 март, Младежкият театър „Николай Бинев“ даде символично началото на дарителска кампания под наслов „Театърът и зрителите срещу COVID-19“. Целта на инициативата е да обедини театралната гилдия и зрителите в опит да бъде..

публикувано на 30.03.20 в 14:05

Багряна завинаги

Такова е заглавието на предговора в новия сборник с избрана лирика на Елисавета Багряна в съставителство на Людмила Малинова - Димитрова и Людмил Димтров. Те, заедно с художника Кирил Златков, са създали книга, достойна за голямата българска поетеса...

публикувано на 29.03.20 в 09:10

Аксиния Михайлова за избраната и наложената самота

Поетесата Аксиния Михайлова бе удостоена с френската Национална награда за поезия "Макс Жакоб" за стихосбирката "Целувката на времето". Заглавието на книгата идва от едноименното стихотворение, което не е публикувано на български. Повече от половината от..

публикувано на 29.03.20 в 08:06

Детска книга за любовта

Последната книга от поредицата за малката Божана на Божана Апостолова излезе под заглавие „Божанчето и любовта на лебедите“. Книгата е за порасналата героиня на поредицата. Тя вече не е предишното малко дете и баба ѝ решава да ѝ разкаже за любовта...

публикувано на 28.03.20 в 15:10

С музиката си Банана ни даваше и светлина

Каквото и да кажа за  Симеон Щерев , все ще бъде малко. Йордан Рупчев, един колега – специалист по джаза и продуцент в радиото – преди време в своята енциклопедия "Изборът на Рупи" има една великолепна много обширна статия за Банана. С пълно право,..

обновено на 28.03.20 в 13:21
Едуард Лимонов

В памет на Едуард Лимонов

Може би най-провокативният руски писател Едуард Лимонов (22.02.1943 – 17.03.2020) почина в Москва на 77 години. Освен писател и публицист, Лимонов беше известен и с политическата си дейност, която отблъсна част от читателите на иначе талантливия автор...

публикувано на 28.03.20 в 09:50

Симеон Владов: Животът на актьора – от кастинг на кастинг

Свободният актьор – човек, който определя сам програмата и афиша си. Симеон Владов е актьор на свободна практика от 25 години. Казва, че не съжалява и от тогава му са се случили всички хубави неща в професията.  За коронавируса и изолацията и след това..

публикувано на 27.03.20 в 18:35

За „Характери“ на Лабрюйер

Новото издание на „Характери“ на Лабрюйер излиза с редактиран превод. Стоян Атанасов превежда книгата, когато е още млад преводач, и днес критериите му за превод са еволюирали, както казва самият той в бележка към настоящото, трето издание. То включва..

публикувано на 27.03.20 в 16:29
Марин Янев с

Марин Янев: Театърът е жив!

Всяка награда е повод за радост и някакво удовлетворение – нещо като аплодисменти... още повече, когато те идват от гилдията. Хубаво е да те награждават, въпреки че когато прочетох формулировката на наградата "За изключителен принос към българския театър",..

публикувано на 27.03.20 в 14:10