Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър днес е кулминацията и завършекът на продължилата 10 дни празнична фиеста

Снимка: Бранислава Бобанац

В Кипър днес е кулминацията и завършекът на продължилата 10 дни празнична фиеста. Големи паради и балове слагат край на пищните карнавали на острова, а утре кипърци отбелязват много празнично началото на Великите пости. Голям карнавален парад, карнавален бал, много музика и фойерверки изпълват днешния ден в Кипър. Най-зрелищният и пищен финал на карнавала по традиция е в крайбрежния град Лимасол, кипърската “столица” на фестивалите.

Големият карнавален парад в Лимасол продължава през целия следобед. В края на седмицата, в която заради скандалите около бъдещата приватизация в Кипър тройката международни кредитори отново бе главен герой в страната, шествието се води от своебразен неин “представител” - Крал Меморандум Велики. Кралят на карнавала тази година бе наречен на подписаното споразумение за финансова помощ за Кипър, под чийто знак мина цялата година, а това предстои и за следващите.

Заедно с Крал Меморандум Велики е свитата му, музиканти, танцьори, оркестри, мажоретни състави, групи и индивидуални участници, които дефилират по улиците на Лимасол под звуците на карнавалната музика. Очаква се в парада да се включат рекорден брой участници – повече от 120 платформи и над 12 000 души. Хиляди жители на Лимасол, гости от цялата страна и много туристи по традиция се стичат като зрители към грандиозното зрелище. Завършекът на празника е Големият карнавален бал. Прощалната карнавална фиеста тази вечер включва конкурс за маскараден костюм, много музика и танци. Фойерверки ще озарят града.

В традиционния карнавален парад в град Пафос в събота участваха и децата, учителите и родители от българското училище там, които представиха български мартенски обичаи. Детски карнавали бяха организирани и в други български училища на острова.

И тази година – въпреки "тройката" и икономическата криза, карнавалните дни в Кипър бяха изпълнени с много празнично настроение, веселие, концерти и конкурси. По този начин организаторите искаха да дадат възможност на кипърците да се забавляват и поне временно да забравят трудностите на всекидневието си, да си поемат дъх, а след карнавала с нови сили да се борят с кризата.

Забавленията в Кипър стихват пред първия ден на Великите пости – Чист понеделник, или Катара дефтера в Кипър. Той е официален неработен ден, в който по традиция на острова се пускат хвърчила.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна