Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението на Кримския полуостров продължава

| обновено на 08.03.14 в 17:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Конвой със стотици руски войници в около 50 военни камиона е пристигнал във военна база близо до столицата на Крим Симферопол. Това съобщи екип на Ройтерс, който се намира в региона. Конвоят бил ескортиран от 8 бронирани автомобила, две линейки, петролни цистерни и друга тежка военна техника.

Чуждестранните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за трети път се опитаха да влязат на територията на Кримския полуостров, но отново са били върнати. След като автоколоната на наблюдателите спряла на пропускателния пункт Армянск, въоръжени мъже дали предупредителни откоси с автоматично оръжие във въздуха, за да накарат други неидентифицирани коли да спрат. Няма пострадали, но въоръжените мъже казали на наблюдателите, че нямат разрешение да влизат в Крим.

Проруски части контролират Крим вече седмица. Москва твърди, че единствените й военни в Крим са постоянно базираните от морския й флот, според Киев те наброяват 30 000, а според Пентагона са около 20 000.

Руски сили в необозначени униформи са обградили украинските бази на Кримския полуостров, като до момента не се е стигало до сблъсъци, но напрежението ескалира все повече, предаде Ройтерс.

Членове на украинските гранични служби и семействата им са били изгонени от жилищата си в района на граничен пропускателен пункт в Щелкино, Източен Крим от руски военни, съобщиха украинските гранични полицаи.

По-рано въоръжени мъже, смятани за руски военни, щурмуваха база в Севастопол. Мъжете нахлули в базата, като разбили вратите с камион. Не се е стигнало до въоръжен сблъсък, обясни пред Евронюз командирът на базата полковник Виталий Онишчиенко:  

Нахлуха от две страни, тъй като територията на военната база е голяма. Един камион дойде от страната на пропуска, а друг откъм входа за мунициите. Групата се състоеше от между 35 и 60 мъже.

За украинската телевизия проруският премиер на Крим Сергей Аксьонов заяви, че мъжете са членове на части за самозащита. Според очевидци поне един е имал на униформата си знака на разпуснатите украински спецчасти Беркут.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна