Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Европейски санкции срещу Русия биха били ефикасни, ако засегнат строежа на газопровода „Южен поток“, смята руски експерт, цитиран от вестник „Ведомости“. В условията на конфликт с Украйна транзитът през територията й може да спре и тогава "Северен поток" няма да е достатъчен, за да транспортира договорените количества. "Газпром" ще има проблеми с печалбите, а държавният бюджет - с доходите, пояснява изданието. Според „Ведомости“ Европа ще търси начин да намали допълнително енергийната си зависимост от Русия. Във военно време обаче се разбра, че износът на руски газ за Европа намалява до минимум шансовете за санкции от нейна страна, коментира изданието.

Западът се опитва да отхлаби газовата хватка на Русия, пише "Уолстрийт джърнъл". Това според изданието е пореден признак за нарастващия натиск върху Москва да отстъпи в кризата около Крим.

 Великобритания, Германия и други западни държави засилиха натиска върху руския президент Владимир Путин да започне преговори с украинското правителство и приеме създаването на "контактна група", пише "Индипендънт". Това стана на фона на предупрежденията, че ако всички страни не седнат на масата за преговори скоро, това може да доведе до рязко влошаване на най-тежката конфронтация между Изтока и Запада след Студената война - особено ако Москва разшири навлизането си и в райони на Източна Украйна извън Крим.

"Комерсант“ изрежда мерките за пестене на държавни средства, предприети от новото украинско правителство. Последните събития не само изправиха Украйна на ръба на гражданска война - те парализираха държавната икономика, отбелязва вестникът. Дори страните в конфликта да стигнат до компромис, над Украйна надвисва икономическа криза. Остане ли Киев без външна подкрепа, социалните проблеми пак ще изострят обстановката, предупреждава „Комерсант“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна