Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иларионов: ЦИК става все по-политизирана

Стефанов: Независимостта на ЦИК ще дойде, когато тя стане самостоятелна институция

Снимка: БГНЕС
Математикът Иларион Иларионов коментира в "Преди всички" оспорваната борба за квотите в ЦИК.

ЦИК решава изборите - това ли е причината за тази борба за надмощие. Този път е по-изострена битката, защото управляващите са решили да имат достатъчно хора в ЦИК, за да могат да заседават и без представители на ГЕРБ или останалите представители. Имаше една скандална история от 96-а година, когато съдът анулира регистрацията на Георги Пирински, защото имаше американско гражданство. Тогава се събраха тайно и анулираха регистрацията на Петър Стоянов.


На въпрос дали при квотното разпределение ръководството трябва да се изключи от квотите, Иларионов каза: Категорично - не. То е част от комисията. Квотите да се определят на общо основание и след това да се разпределят справедливо. Вече са написали в закона, че трябва да се извади от броя. Справедливото е незаконно, а законното е несправедливо.

Преброителите са решаващи за изборите, те прилагат методиката. ЦИК чака наготово резултатите от преброителите.

В това Народно събрание консенсус не виждам. Все едно да се разберат Русия и Украйна. Вместо да се изчисти от политика, този орган става все по политизиран.


Политологът Даниел Стефанов коментира: Има доза професионализъм, която влезе в ЦИК. Но комисията не е толкова независима. Дори и хората от гражданския сектор са партийно обвързани. Имат доста ясни партийни обвързаности. Балансът ще се намира трудно в този модел на ЦИК, който имаме в момента. Независимостта на ЦИК ще дойде, когато тя стане самостоятелна институция и има собствена администрация. Това не стана в този закон. Не съм сигурен дори, че има разбиране за това. Процесът й на работа няма да се различава много от този досега. В следващите няколко дни ЦИК ще взима много на брой и много важни решения.

Разговора на Таня Милушева с Иларион Иларионов и с Даниел Стефанов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна