Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откритията на „Откритие 2014”

Александрина Симеон
Снимка: личен архив
Международният поп рок и джаз фестивал „Откритие 2014”, който завърши вчера във Варна, записа в 23-то си успешно издание първия по рода си международен радиоконкурс за песен. Слушателите на радиостанции от различни държави имаха възможността да определят с гласуване най-добрата композиция от международния конкурс за песен  „Откритие 2014”.
Най-много гласове сред слушателите на Румъния и Русия получи българката Боряна Христова-Амира. Тя стана и победител в категорията за най-добър изпълнител, състезавайки се с още 20 участници от 18 държави.
Победител в категорията за най-добра песен е Throught the light - песен от Беларус, в изпълнение на Георги Колдун, който е автор на музиката и аранжимента.
Снимка
Талантливата Боряна Христова-Амира (на снимката вдясно), която е родена във Варна, не е само изпълнител, но и автор на музика. Тя има и други награди Гран при от наши и международни конкурси. Била е част от трио „Сахара”, с което участва на „Откритие 2009” и е представяла България като изпълнител и автор на музика на фестивала „Eurovoice 2010” в Гърция. Изключителната й вокална техника и сценично присъствие покориха публиката на „Откритие 2014” с изпълнението на акустичната версия на песента Crazy, в съпровод на китарата на Йордан Йорданов.
Наградата си Амира получи от джаз певицата Александрина Симеон, която бе в журито, оценяващо най-добрите гласове. Тъй като акцентът в тазгодишната съпътстваща програма на фестивала бяха проекти в джаз и рок музиката, Александрина Симеон, която живее и работи със своя квинтет в Германия, имаше майсторски клас по джаз интерпретация за изпълнители.
„Артефир” ви предлага среща с Боряна Христова-Амира и Александрина Симеон.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени