Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградените в анкетата "Музикант на годината" 2013 се срещнаха със своята публика

Мичо Димитров - Музикант на годината 2013
Снимка: Булфото

Бляскав и много емоционален галаконцерт увенча финала на анкетата "Музикант на годината" 2013. Зала 6 на НДК се оказа тясна за всички желаещи да посрещнат своите фаворити - новите носители на награди.

Събитието бе осъществено с любезното съдействие на "Алианц България".

Обичаният цигулар и педагог Мичо Димитров, който получи подкрепата на най-много слушатели в гласуването, бе обявен за Музикант на 2013 година. Калин Катев - член на Управителния съвет на БНР, му връчи уникалната статуетка, изработена от скулптора Христо Илиев. Пристигнал специално от Холандия, където живее и работи вече 25 години, Мичо Димитров зарадва почитателите си с две изпълнения - "Циганка" от Морис Равел и "Севдана" от Георги Златев-Черкин.
Партнираха му "Софийски солисти", ръководени от маестро Пламен Джуров.

Елин КолевСлед първите срещи с българската публика през миналата година, младият цигулар Елин Колев заслужи наградата в категория "Дебют". 17-годишният виртуоз е изключително известен в Германия, където живее с родителите си - български музиканти.

Специалният плакет му бе връчен от новия директор на Програма "Хоризонт" Васил Чобанов. За церемонията Елин Колев избра да изпълни "Интродукция и рондо капричозо" от Камий Сен-Санс.





Концерти на възглавници
През последните години стана традиционен призът в категория "Музикален проект на годината". Получи го детският образователен цикъл "Концерти на възглавници" на "Модо България" с артистичен директор Венета Нейнска.

След като прие плакета от Татяна Иванова от екипа на "Алегро виваче", тя представи заедно с Лили Богданова, Инес Симеонова и Десислава Маркова "Марш-галоп" от Лавиняк в атрактивна музикално-артистична интерпретация - така, както са я гледали и малките зрители с техните родители по време на един от концертите "на възглавници".






Марио Николов

С наградата за активна творческа дейност бе отличен тенорът Марио Николов, който освен солист е и утвърден оперетен режисьор, и директор на Националния музикален театър "Стефан Македонски".

Той получи наградата от Росица Кавалджиева от екипа на "Алегро виваче", след което се представи в концерта с Ария от оперетата "Графиня Марица" и в дует от "Царицата на чардаша" от Имре Калман заедно със сценичната си партньорка Валентина Корчакова.






Томислав Вичев приема наградата за цялостно творчество на проф. Венета Вичева



Наградата за цялостно творчество тази година беше връчена посмъртно на проф. Венета Вичева, която повече от 50 години работи активно за разцвета на хоровото дело не само в Шумен, но и в цялата страна.

Плакета прие нейният племенник и основател на фондация "Проф. Венета Вичева" - Томислав Вичев.








Хор Гаудеамус

Ансамбъл на 2013 година стана Академичният смесен камерен хор "Гаудеамус" към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, състав, основан и ръководен от доц. д-р Весела Гелева.

Цвети Радева - продуцент "Музика" в Програма "Хоризонт" отбеляза високото ниво на младите певци, които трогнаха публиката в зала 6 на НДК с части от творби на Карл Дженкинс и Пол Хейли.






Валкюрите

В една от атракциите на галаконцерта "Музикант на годината" 2013 се превърна участието на валкюрите - героини във втората опера от тетралогията на Рихард Вагнер "Пръстенът на нибелунга". Те излязоха на сцената в пълно бойно снаряжение веднага след като трупата на Софийската опера и балет получи наградата в категория "Премиера". Връчи я проф. Петя Бъговска - председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци и носител на приза за активна творческа дейност през 2010 г. Прие я маестро Велизар Генчев - член на постановъчния екип.





Пълен запис на галаконцерта "Музикант на годината" 2013 с водеща Ирена Гъделева ще бъде излъчен по Програма "Хоризонт" на 10 юни след новините в 21 часа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени