Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

"Орешарски си избра ден за оставка. Сдава властта между 23-ти и 25-и юли", пише СТАНДАРТ, цитирайки заявление на премиера пред Би Ти Ви. За ТРУД предизвестието е "предпоследно".

Вестниците коментират бойкотирането на парламентарните заседания от ГЕРБ. "Инатът на депутатите, които ще провалят работата на парламента до края на юли", ще струва на данъкоплатеца близо 2 милиона лева, изчислява ТРУД, като пояснява, че депутатите вземат надници и за провалени заседания.

"Властта трескаво разпределя поръчки за стотици милиони", твърди КАПИТАЛ DAILY. "Само на 30-и юни бяха открити триста процедури за общо стотици милиони левове. Причината за бързането е, че на следващия ден влизаха в сила промени в Закона за обществените поръчки. А те правят състезанието много по-прозрачно. Започнатите по стария ред стотици търгове и конкурси ще могат да бъдат, поне в началото, контролирани от сегашните управляващи", твърди вестникът.

"Държавата изпадна в политическа парализа", констатира СЕГА. "Парламентът прекрати работа заради бойкот на ГЕРБ, а разпри в средите на управляващите блокират милиарди левове за фермерите", пише вестникът, визирайки ситуацията във Фонд "Земеделие".

Един от най-големите производители на яйца в България, Азиз Азиз, твърди пред ПРЕСА, че от Фонда са му поискали рушвет от 50 хиляди евро, за да получи субсидия от 848 хиляди евро. С парите от Брюксел бизнесменът е искал да купи нови машини, но проектът му бил замразен през октомври миналата година.

Ръководството на Фонда "мина в нелегалност", коментира СТАНДАРТ с информацията за поредния провал на заседание на Управителния съвет, което трябваше да даде отчет за свършената работа и да разпредели 60 милиона лева за земеделците.

Под заглавие "Войната в земеделието стигна до Цацаров", ТРУД съобщава, че земеделският министър Димитър Греков е подал сигнал до главния прокурор срещу длъжностни лица във Фонд "Земеделие" за неправомерно одобрени проекти по Програмата "Развитие на селските райони". Преди ден шефът на Фонда Мирослав Николов заяви, че знае за оплаквания единствено от фирма, която се оказа собственост на братовчед на министъра, припомня изданието.

Ръководителите на университетските болници обсъждат възможността да лекуват пациентите без заплащане, но срещу "запис на заповед". Така здравните заведения ще бъдат упълномощени да си търсят по съдебен път парите от Здравната каса, чийто бюджет е с дефицит 330 милиона лева, информира СТАНДАРТ.

"Пирогов" е притиснат от доставчици, които отказват да зареждат спешната болница с консумативи на кредит, пише МОНИТОР. Това стана, след като Здравната каса оряза парите на болницата с 20 процента, съобщи директорът, професор Стоян Миланов. Към момента просрочените задължения на "Пирогов" са 10 милиона лева. Най-големи са дълговете на спешното отделение, което поема и най-тежките и скъпи случаи.

"Все пак ще актуализират бюджета на Здравната каса", твърди ПРЕСА. Въпреки изказванията на премиера и на финансовия министър, че това не се налага, здравното министерство ще внесе до дни предложение за актуализация с 350 милиона лева, пише вестникът, цитирайки заместник-министъра Бойко Пенков.

Водещият материал на вестник ДУМА е за предложението на главния архитект на София "фирмените надписи да се изписват задължително на български език и да се дублират на друг език".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна