Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за маестро Саша Попов

Панчо Владигеров и Саша Попов
Снимка: семеен архив

В рубриката ни за българското музикално минало отбелязваме с огромен респект 115-годишнината от рождението на Саша Попов - един от музикантите с огромен принос за българската култура през ХХ век.


В началото на кариерата си Саша Попов е цигулар с международна известност. После основава Академичния симфоничен оркестър, след него и Царския Царския симфоничен оркестър, прераснал в Софийската филхармония, Колегиум Музикум София. Попов участва и в създаването на Варненския и Плевенския симфоничен оркестър. Работи и в Русе. Изкуството му е познато в цяла Европа и не само - две години дирижира Израелската филхармония, диригент е на Оркестъра в Кайро, Египет, а в последните години от живота си организира и ръководи камерен оркестър в Калифорния, САЩ.

Чуйте още за Саша Попов и изказвания за него на Панчо Владигеров и Васил Стефанов, съхранени в Златния фонд на БНР. Там се пази и записът на Концерт за пиано и оркестър №4 от Владигеров, в който авторът солира на Софийската филхармония, а маестро Саша Попов е на диригентския пулт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени