Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Националният съвет при Българския червен кръст ще решава днес кога да започне изплащането на помощите за пострадалите от големите наводнения в Североизточна България, съобщава вестник СЕГА. С дарените над 1 милион лева ще бъдат подпомогнати над 1300 семейства от Добрич и Варна.

ГЕРБ ще предложи дефицитът в държавния бюджет да нарасне до 3,92 процента от брутния вътрешен продукт, съобщава СТАНДАРТ. Това е доста повече от увеличението, предлагано от кабинета „Орешарски“, тъй като от партията очакват намаление на планираните данъчни и акцизни приходи с 900 милиона лева. ГЕРБ ще настояват за още 0,5 милиарда лева заради спрените оперативни програми и 328 милиона за Здравната каса, пише още изданието.

БСП няма да подкрепи актуализацията на бюджета днешните дебати в парламента, потвърждава пред ПРЕСА председателят на парламентарната група Атанас Мерджанов. Според Мерджанов червените депутати обсъждат само три варианта на поведение: да гласуват „против“, „въздържал се“ или да напуснат демонстративно пленарната зала.

„Бизнес климатът се смрази в разгара на лятото“, пише вестник СЕГА, цитирайки данни на Националния статистически институт. Политическата криза, проблемите около КТБ и финансовите затруднения пред държавата силно влошиха очакванията на фирмите за оставащите месеци до края на годината, отбелязва изданието.

Пред ПРЕСА изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев прогнозира перманентна правителствена криза с негативни последици върху икономиката.

Поне 200 милиона лева допълнително са били похарчени за покупката на имоти у нас заради „паниката през юни“, изчислява 24 ЧАСА. Друга част от парите, изтеглени от банките, са отишли за нови автомобили, чиито продажби са се увеличили през юни с 6 процента, сочи изданието.

Днес в парламентарната комисия по земеделие се очаква финалните дебати за директните плащания за селското стопанство до 2020-а година, съобщава СЕГА. Два дни преди крайния срок, в който България трябва да прати окончателното си предложение на Европейската комисия, земеделците „пак се раздвоиха“ по въпроса за тавана на субсидиите, пише изданието, като отбелязва опозицията на част от зърнопроизводителите срещу въвеждането на прага.

КАПИТАЛ DAILY коментира по темата: „Новите земеделски евросубсидии за следващите пет години трябваше да ограничат концентрацията на средства в зърнения сектор и да подпомогнат малките стопанства за зеленчуци и плодове. На хартия това е целта и при промените, които предлага аграрното министерство на Брюксел и сектора. Предложените лимити за големите и нови помощи за микрофирмите са или лесно заобиколими, или стимулират изкуственото раздробяване.

МОНИТОР съобщава, че разходите на почивната станция на депутатите във Велинград са превишили с почти 0,5 милиона лева приходите през 2013-а година. Все пак Народното събрание е върнало в хазната 27 милиона от миналогодишния си бюджет.

29-и юли „трябва да е ден на национален траур“, заявява писателят Красен Камбуров пред вестник ТРУД, припомняйки че днес се навършват 1000 години от Беласишката битка. По същия повод няколко издания поместват предложението на инициативен комитет до президента да прекръсти Благоевград на Самуиловград.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени