Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за диригента Асен Найденов

| обновено на 24.09.14 в 18:41
Асен Найденов

На 12 септември се навършиха 115 години от рождението на големия български диригент Асен Найденов - творец с най-продължителна кариера на сцената на Националната ни опера. Цели 71 години маестро Найденов е на пулта, дори и когато е на 90, дирижира на юбилея си.


Асен Найденов има изключителни заслуги към родното певческо изкуство. Неговият репертоар е огромен. Именно той осъществява премиерите на повечето български оперни творби през 30-те и 40-те години на ХХ век: "Женско царство" и "Саламбо" от Веселин Стоянов, "Иванко" от Князев, "Цар Калоян" от Панчо Владигеров, "Янините девет братя" и "Момчил" от Любомир Пипков и мн. др. Негови са и първите постановки на шедьоври като "Рейнско злато" от Вагнер, "Фиделио" от Бетовен, "Силата на съдбата" и "Дон Карлос" от Верди и т.н.

Чуйте рубриката "Помните ли..." в звуковия файл с още интересни подробности от биографията на Асен Найденов, разказани от Красимира Йорданова, която ни предлага и запис от Златния фонд на БНР на самия Маестро, който си спомня за първите си стъпки като диригент в Софийската опера.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени