Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гечев: КТБ се намира в неспасяемо състояние

Снимка: БГНЕС

КТБ е в неспасяемо състояние, каза в предаването "Преди всички" Румен Гечев от БСП, който е член на временната бюджетна комисия към НС. Вчера комисията взе решение да се намери начин за оздравяването на банката. Гечев обаче подчерта, че тази комисия не може да задължава БНБ, а само да прави препоръки към нея.

БНБ по Конституция е независима институция и комисията не може да задължава БНБ. Решението за КТБ е изцяло на БНБ. Освен това комисията няма решение, че БНБ трябва обезателно да оздравява КТБ. КТБ се намира в неспасяемо състояние.
За мен вчерашното четиричасово заседание на комисията е пиар акция на най-голямата партия. Няма инвеститор, който ще инвестира 4-5 милиарда евро, за да оздравява една разсипана банка.

Според Гечев шансовете за оздравяване на банката са нереалистични. По думите му, така само се забавя процедурата, което ще забави и изплащането на гарантираните депозити.

Румен Гечев обърна внимание на факта: Преди няколко дни е регистрирана фирма, която уж проявява интерес към КТБ. Не е ли очевидно, че това е опит за забавяне на процедурата.

Има европейски закон и той категорично казва какво трябва да се направи. Загубите за обществото ще бъдат много по-големи, ако се опитаме да оздравяваме. Но проблемът не е в парите. Дори 20 милиарда да налеем в тази банка  тя е неспасяема. Поради недоверието на хората.

Интервюто на Веселина Миланова с Румен Гечев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна