Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за проф. Димитър Радев

Отбелязваме 140-годишнината от рождението на професор Димитър Радев - педагог, теоретик, музикален деятел, автор на едни от първите учебни пособия за ученици и студенти в музикалните институти у нас.

Димитър Радев е роден на 21-ви декември 1874-а година в Шумен, учи в Педагогическото училище в Казанлък, след това учителства в Пловдив, Преслав и Шумен. След осем години учителстване заминава за Прага, за да продължи музикалното си образование, после завършва и Лайпцигската консерватория със специалност композиция и дирижиране.

Негови учители са Артур Никиш, Сит Хансен и Хофман. Завръща се в България през 1907-а година и е назначен за учител във ІІ-ра мъжка гимназия, където ръководи струнния и духовия оркестър. От 1914-а до пенсионирането си преподава хармония, контрапункт, музикални форми и инструментознание в Музикалното училище, създава там хор и оркестър, с които развива активна концертна дейност. Когато се създава Музикалната академия, той продължава да преподава същите предмети и дирижира оркестъра. Дълги години всички музиканти са учили от неговите учебници "Обща история на музиката”, ”Музикални форми”, ”Музикална хармония”, ”Контрапункт”, ”Ръководство по инструментация, ”Обща теория на музиката”.

За Димитър Радев и неговите заслуги говори в едно интервю нашият изтъкнат фолклорист проф. д-р Стоян Джуджев - запис от 24-ти декември 1989-а година, съхраняван в Златния фонд на БНР. Чуйте рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени