Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кр. Калинов: Въпросът за електронното гласуване на референдума е двусмислен

Проф. Т. Галунов: В условията на неукрепнала демокрация електронното гласуване може да бъде контролирано по-лесно, отколкото при досегашния модел на провеждане на вота

Снимка: БГНЕС

Във формулировката на въпроса на предстоящия референдум, свързан с дистанционното гласуване по електронен път, съществува двусмислие. Това каза за "Хоризонт“ в предаването "12+3“ бившият член на Централната избирателна комисия проф. Красимир Калинов:

Става дума за гласуване извън секциите. В никакъв случай този въпрос не предполага гласуване вътре в секциите, но не е ясно с какво ще се гласува. Така зададен въпросът допуска гласуване от всяко едно електронно устройство, което се намира извън секцията.


Инициаторите на референдума са започнали да изтъкват силните страни на подобен тип гласуване, а слабите страни според проф. Калинов трябва да бъдат водещи в дискусията:

Предимствата идват от въвеждането на новата технология. Тези плюсове облекчават по един или друг начин процеса. По-интересни са обаче какви са минусите. Ако тази технология беше толкова добра, защо тя е въведена в ограничен кръг държави и то в такива, където има висока обществена дисциплина и избирателна култура. Това са Естония, Исландия, Швейцария в отделни кантони.

Проблемите са политически и технически, обясни още той:

Техническите проблеми са, че няма 100% гаранция за защитата на вота. Хакерските атаки се установяват месеци и години след това. Политическите проблеми са свързани с феномена фамилен вот. Въвеждането на това интернет гласуване либерализира пазара на гласове. Прави купуването на гласове лесно, неконтролируемо и неподсъдно.

Проф. Калинов заяви, че има притеснения за честността на предстоящите местни избори:

Опитът ми ме кара да мисля, че няма партия, която да не е купувала гласове или да не е правила опити за това. Разликата между партиите в количеството купени гласове, което зависи от количеството пари, които могат да бъдат отделени за това.

Проф. Тодор Галунов беше категоричен, че електронното гласуване няма алтернатива в близко бъдеще:

Няма опасност гражданинът да бъде объркан с въпроса за електронното гласуване. По-важно е самата кампания да бъде разяснена и да се разбере какво значи електронно гласуване. В условията на неукрепнала демокрация електронното гласуване може да бъде контролирано по-лесно, отколкото при досегашния модел на гласуване. При него българинът не е достатъчно защитен. Електронното гласуване няма алтернатива в близко бъдеще. То рано или късно ще бъде въведено. Трябва обаче да се вземат по-сериозни мерки за сигурността при упражняването на вота.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна