Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентски организации: Осъждаме идеи, характерни за Средновековието

Д-р Станимир Хасърджиев
Снимка: Светла Милчева


14 пациентски организации осъждат идеята за криминализиране на лицата, които не съобщават диагнозата си при нужда от медицинска помощ. Идеята беше предложена от заместник-председателя на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова. Според нея това се налага, тъй като лекарите са изправени пред всекидневен риск от заразяване с хепатит В, хепатит С или с HIV. 
Всеки лекар е длъжен да спазва еднакво строги правила за безопасност при работа, гарантиращи както неговото здраве, така и това на пациента, бе категоричен председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев:
От името на целия неправителствен сектор, който повече от 15 години работи затова да има превенция, контрол на HIV-СПИН в България, ранна диагностика и да се борим с дискриминацията към тези хора, категорично се обявяваме против идеи, които са характерни за Средновековието и за Инквизицията и нямат нищо общо с позицията на световни организации като Световната здравна организация, с европейското законодателство против дискриминация. Никой не си избира от какво заболяване да се разболее и никой няма право да дискриминира пациент, който е носител на един или друг вирус.

Възможно е Европейският съюз да предприеме наказателна процедура срещу България заради такава дискриминация, посочи Хасърджиев. Пациентските организации настояват да се прекрати обсъждането на темата за криминализиране на укриването на диагноза, както и за ясна позиция на Министерството на здравеопазването.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна