Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълчитрънското съкровище е изложено в Шумен

Едно от най-красивите тракийски съкровища - Вълчитрънското ще бъде изложено в зала "Съкровищница" на Регионалния исторически музей в Шумен до края на януари 2016 година. То е най-голямата златна находка, откривана по българските земи и една от най-големите загадки на древна Тракия. Състои се от 13 златни съда, като е датирано в периода ХVІ-ХІІІ век преди Христа. Общото тегло на съкровището е 12, 425 кг. Част от експонатите нямат аналог в целия древен свят, но според Северина Йоргова от музея в Шумен най-красив е триделния съд:

Безспорно най-интересната находка - част от това съкровище, е триделният съд, който се състои от три малки блюда във формата на бадеми, които са свързани помежду си от сребърни с позлата тръбички. Този съд позволява, според проучвателите, едновременно наливане и, съответно, консумация на три различни течности. Предполага се, че това са мляко, вино и вода

В момента в Шумен е изложено копието на Вълчитрънското съкровище, а оригиналните находки са част от международната експозиция "Златната легенда", която гостува в Япония.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна