Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на месеца Плевен ще има нова контактна тролейбусна мрежа

Снимка: Община Плевен

До края на месеца в Плевен ще приключи цялостната подмяна на контактната тролейбусна мрежа. С новата транспортна схема се очаква да бъдат свързани най-отдалечените точки на град. Въпреки забавянето от първоначалните срокове, благодарение на усилената работа, остават само две кръстовища за рехабилитиране.

Ангел Несторов, управител на фирма "Тролейбусен транспорт", разказа за предимствата на новата контактна мрежа:

Такъв аналог на контактна мрежа в България няма. Използва се в Чехия, Полша, Италия и цяла Западна Европа. Основното предимство на тази контактна мрежа е по-високата скорост на движение на тролейбусите. Тя позволява до 50 километра в час.

Плевенчани вече използват и нови тролеи, за сигурност на пътниците, а и за да се опазят от вандали, са снабдени с камери.

Има доста случаи на злоумишлени действия, по-скоро на побоища в тролейбуса, или на кражби. С тези камери се откриват, заяви още Несторов.

Средствата са по европейска програма за интегриран градски транспорт и общо за проекта са над 23 милиона лева. Като краен резултат, плевенчани до месец ще се придвижват и до най-отдалечените точки на града бързо и удобно.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна