Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнало е свлачище в новото депо за твърди отпадъци в Плевен

Свлачище е започнало в новото депо за твърди отпадъци в Плевен. Кметът на града Георг Спартански е уведомил Министерството на околната среда и водите. Той е поискал  експерти на място да установят състоянието на депото, да направят оценка за причините на процесите и предпишат мерки. Депото е изградено с европейски средства и ще обслужва шест общини от региона.

Пропукал се е по осевата линия асфалтовият път, който води към клетката за отпадъци в депото. Има пропадане в резервоара за отпадни води, но към момента няма опасност от неговото разрушаване. Наблюдава се още и хлътване на земна маса. Георг Спартански обясни какво ще се случи с депото, което трябваше да заработи съвсем скоро, след като до края на месеца се подпише договор с оператора.

Първи вариант, ако се установи, че свлачището е в резултат на недобре извършено проучване, планиране и т.н. от страна на изпълнителя. За негова сметка е той да предприеме всички необходими действия за укрепване на района на свлачището, за да не допуска неговото разширяване. Вторият вариант, ако се установи, че свлачищните процеси са вследствие на обективни процеси, които не могат да бъдат вменени във вина на изпълнителя, тогава да се обърнем към Министерството на регионалната развитие за спешно отпускане на средства, с които да бъдат извършени тези укрепителни работи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна