Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: България не изпълнява три Маастрихтски критерия, необходими за въвеждане на еврото

България за поредна година не отговаря на всички условия за приемане на еврото за своя валута. Това смята Европейската комисия в редовния си доклад за икономическото сближаване между страните в и извън еврозоната. Анализът обхваща всички членки на ЕС, които не ползват еврото, но имат ангажимент по договор да го въведат в бъдеще – това са България, Унгария, Полша, Румъния, Чехия, Хърватия и Швеция.
Страната ни изпълнява 3 от техническите критерии, въведени в договора от Маастрихт за икономическо сближаване – стабилност на цените и инфлацията, стабилност на публичните финанси с позволен дефицит в бюджета и държавен дълг и дългосрочен лихвен процент, отговарящ на нивата в еврозоната. Според експертите на Еврокомисията обаче, това не е достатъчно за да може българската икономика да се присъедини към европейския валутен съюз.
Законът за БНБ не е напълно синхронизиран с правилата за въвеждане на евро-валутата, пише в доклада. „Несъответствия и несъвършенства“ се посочват в независимостта на централната банка; нейното интегриране в системата на централните банки от еврозоната и разпоредбите за забрана на паричното финансиране.
Бизнес-климатът в България е по-лош от този повечето държави в еврозоната, отбелязва още ЕК. Икономиката ни се характеризира със слабости във финансовия сектор, висока задлъжнялост на фирмите и ограничени реформи на пазара на труда.
България не покрива и критерия за устойчив валутен курс на лева, който в момента е фиксиран съгласно валутния борд. Условието за покриването му е страната 2 години да бъде изпитвана в така наречения валутен механизъм ERM. За тази първа стъпка финансовият ни министър Владислав Горанов си постави хоризонт 2018г. Окончателното присъединяване на дадена страна към еврозоната изисква препоръка от Комисията, ЕЦБ и одобрение от правителствата на страните-членки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна