Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Протест против безобразията в Столична община" обедини спонтанно недоволни софиянци

От квартал "Горна баня" се разграничават от демонстрацията

Снимка: Ивайло Михайлов

Недоволни граждани излизат на протестна демонстрация под надслов "Протест против безобразията в Столична община". Организатори са Анелия Иванова и Георги Павлов, които в обявлението на инициативата във социалните мрежи, посочват и жителите на квартал "Горна баня". Живеещите там обаче се разграничават от демонстрацията пред Столичната община и СОС. Те са и в очакване на важно решение на Общинския съвет, свързано с канализацията в "Горна баня". 

Поради тази причина от Инициативния комитет на Горна Баня излязоха с разграничителна декларация до медиите, чийто член в лицето на
Дарина Лучанска обясни в интервю за "Хоризонт" за предаването "Преди всички" мотивите за това действие на гражданското обединение:
Това, което притеснява като цяло населението на квартала, е че протестът в обявен срещу неправомерно изградено депо за строителни отпадъци, каквото не съществува на територията на "Горна баня". В момента в квартала се изгражда една част от канализацията, която е чакана от дълги години, и за целта на няколко места има складирани строителни материали, които са за самата канализация

На няколко места, след като приключи ремонтът, тези места бяха разчистени
, допълни Лучанска, според която включването на квартал "Горна баня" в протестните действия в този момент в умишлена провокация.

Миналата седмица имаше протест именно за строителното депо в "Горна баня" - то съществува,
подчерта в ефира на "Хоризонт" един от организаторите на протеста, организиран в социалните мрежи,  Даниела Симеонова, която в защита на тезата си се позова на жена, живееща във въпросния квартал.
Тя е дошла тук да протестира именно за него, тъй като депото е срещу къщите на хората, както и заема част от реката, което ако има голям приток на вода, то има опасност от наводнение, допълни Симеонова, която цитира думите на жената.  

В този район, където в момента се струпват строителните отпадъци, от години са заустени незаконни канализации на хората, които живеят наоколо,
 добави в коментар на разказа на Симеонова Лучанска, според която тези канализации представляват много по-голяма опасност за свличането на брега и за замърсяването на околната среда.

Ние сме се събрали спонтанно, защото в различни квартали на София има множество неразрешени проблеми и за които хората са се обръщали към Столична община,
 посочи Даниела Симеонова относно организираната мирна демонстрация пред Столична община, както и обясни, че няма политическа формация, която да стои зад протеста.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна