Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За три дни по дарителската сметка на БЧК са постъпили над 1,4 млн. лева

Георги Костов: Все още има опасност в отцепения периметър в Хитрино

Две жени, пострадали при инцидента в Хитрино, са изписани от Шуменската болница, състоянието на другите ранени е стабилно

Автор:
Снимка: БГНЕС
В Хитрино започна обезопасяването и изтеглянето на опасните цистерни от дерайлиралия товарен влак. Все още има опасност в отцепения периметър в селото, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов.

Междувременно бяха доставени първите 23 фургона за настаняване на пострадалите. Ръководителят на националния оперативен център Тошко Бързилов заяви:
Вътре  има електрическа инсталация, имат си печки, оборудвани са  -  и с готварски печки, и с всичко, което е необходимо за живеене. Нека да ликвидираме първо изцяло последствията от аварията и тогава мога да говоря къде ще бъдат разположени. 
Определени са и сумите за подпомагане на пострадалите семейства.
Жителите на Хитрино, които са с постоянен или настоящ адрес извън селото, трябва да подават заявленията си за еднократна социална помощ в дирекциите на агенция „Социално подпомагане“ по постоянния им адрес. Изисква се само удостоверение от община Хитрино, че пребивават там - уточняват от агенцията.
400 семейства от Хитрино вече са получили по 325 лева еднократна социална помощ след инцидента. От утре започва доставка на безплатни хранителни пакети. 
Само за три дни по дарителската сметка на БЧК в помощ на пострадалите в Хитрино са постъпили над 1 милион 145 965 лева. Съобщенията на номер 1466 от 1 лев са освободени от данък добавена стойност. На сайта на организацията са посочени и банковите сметки. 

Две жени, пострадали при инцидента в Хитрино, са изписани днес от Шуменската болница. Състоянието на мъжа, настанен в Интензивното отделение, остава стабилно. Той и още трима ранени остават под наблюдение. 
Други четирима от ранените са в реанимацията на Военноморската болница във Варна, също в стабилно състояние. Няма промяна при двете жени в реанимацията на болница "Света Марина".

В звуковия файл можете да чуете целия коментар на главния секретар на МВР Георги Костов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна