Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Около 250 000 нашенци ще посрещнат новата година със запор на заплатата по данни на частните съдебни изпълнители у нас и НАП. Сметките показват, че всеки десети работещ у нас е с блокирана сметка заради висящи борчове, пише МОНИТОР. При една трета от случаите обаче се е стигнало до запор на трудовото възнаграждение заради малък дълг от 20 до 50 лв. към КАТ или към друга държавна институция. Доскоро подобни задължения се считаха за несъбираеми, тъй като рядко длъжниците доброволно ги плащаха в срок, а след това давността им изтичаше

Виж повече

Телешкото поскъпва, а свинското поевтинява - това сочат прогнозите на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство, цитирани от МОНИТОР. По данните им през първия месец на новата година производствената цена на говеждото и телешкото месо ще достигне 4300 лв. за тон, което ще е ръст от 15 на сто спрямо ноември. Цените на производител на свинското месо продължават да бъдат по-ниски. През декември и януари прогнозите са за около 3400 лв. за тон, което е по-ниско от цените през октомври и ноември. Все пак очакванията са търсенето на свинско месо да продължи да бъде стабилно.

Цените на пилешкото месо през ноември и декември бележат известен ръст, но все още не са достигат нивата от предходните месеци. Агнешкото месо подобно и на пилешкото се характеризира с по-малка промяна в цените.

Виж повече

В последното за 2016 г. заседание на правителството депутатите гласува механизъм за поскъпване на част от медикаментите у нас, информира ТРУД. С решение на Министерския съвет е прието отменяне на правило, което не позволяваше досега пациентите да доплащат повече от 60% от стойността на лекарства, покривани частично от НЗОК. Министърът в оставка Петър Москов вече обяви, че няма да прекрати обявения електронен търг за лекарства за болниците за следващите две години въпреки негативната реакция на фармацевтичния бизнес. По думите му това е начинът поръчките на лекарствата да са прозрачни, а да не се осъществяват в тъмни стаички.

Виж повече

Тест по български и история за Софийския университет, съобщава 24 ЧАСА. От 2017 г. кандидатстудентските изпити по български език и литература и по история ще се провеждат по нов начин, като се включва и тест, обявиха в сряда от Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Новите правила били одобрени от академичния съвет на 21 декември. Изпитът по български език и литература вече няма да включва писане на тема по автор или произведение. Вместо това ще има две части. Първата ще е тест от 50 въпроса, които ще проверяват знания както по български език, така и по литература. Втората част от изпита ще е есе. Крайното оценяване ще е с точки, като максималната оценка ще е 100 точки.

Виж повече

Под заглавие „4000 чакат места за учители” СТАНДАРТ публикува интервю със заместник-министъра на образованието Диян Стаматов. При приема в много висши училища в страната за тази учебна година се забелязва ръст на желаещите за специалността "Педагогика", което е нещо наистина добро, изтъква Стаматов. По думите му това е една сигурна и стабилна професия, която въпреки нестабилните усещания на обществото към нея все пак  гарантира устойчивост във времето и едно ясно кариерно развитие.

Междувременно стана ясно, че новите буквари вече са готови. Мсяко школо ще трябва да реши кой вариант е най-подходящ за него. Така част от проблемите, с които започна учебната година, ще бъдат решени, смятят от образователното министерство. "Учителите трябва да кажат своята оценка "Да" или "Не" относно пригодността на тези учебници. Това трябва да стане до 22 януари", коментира Диян Стаматов.

Виж повече

БТР-и и жандармерия на площад “Батенберг”.Агенти под прикритие ни пазят за ЧНГ, разкрива СТАНДАРТ. След атаката на новогодишния базар в Берлин от МВР вдигнаха нивото за сигурност на всички обществени места. А специално за новогодишната нощ охраната ще бъде допълнително засилена в цялата страна.

Площад "Батенберг" ще бъде затворен с тежки машини на жандармерията, сред които и БТР-и, за традиционния новогодишен концерт "Сцена под звездите. Те ще бъдат преграда пред всякакви опити за проникване и навлизане на високоскоростни превозни средства на площада сред хората. Освен тежките машини площадът ще бъде охраняван от сили на Жандармерията и Охранителна полиция, а най-малко 50 цивилни полицаи ще бъдат сред хората на площада в новогодишната нощ. Зрителите на концерта ще могат да влязат на площада през 10 изградени филтровъчни пункта. Там те ще бъдат щателно проверявани за стъклени бутилки и фойерверки. На площада няма да бъдат допускани хора във видимо нетрезво състояние.

Виж повече
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна