Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ЦИК има готов софтуер, който обаче трябва да бъде проверен за нови уязвимости"

Ангел Петров: Няма план за машинното гласуване. Нужно е ново доверено изграждане

Законът залага срокове, с които може се оправдае отмяна на машинното гласуване, предупреди бившият главен секретар на МЕУ

| Интервю
Ангел Петров
Снимка: Таня Милушева

Процесът за удостоверяване гарантира сигурността на машините - всяка машина ще бъде инсталирана с един и същи софтуер.

Това каза пред БНР Ангел Петров, бивш главен секретар на Министерството на електронното управление.

Удостоверяването на съответствие е с техническите спецификации, залагани от ЦИК за съответния вид избори – към апаратната и програмна част на машините, която е различна за всеки един избор, поясни той.

"Трябва да се убедим, че всичко, което е задала ЦИК като изисквания какво трябва да прави тази машина, тя го прави."

В предаването "Преди всички" Петров изрази резерви относно прозрачността на подготовката на машините за вота 2 в 1, като засегна темата за методиката и неяснотата какви становища са постъпили по време на общественото обсъждане.

"Интересното е, че тази секция - "Избори", ту се появява, ту изчезва. Дори някъде в ъгъла на страничката, някъде да е забутана тази таблица, винаги досега сме правили събитие – казвали сме какво ново има в тази методика и сме обяснявали и мотивирали защо. В момента има мотиви към методиката и в мотивите много ясно е обяснено какво е променено в методиката, но това е преди общественото обсъждане."

Снимка: Ани Петрова

В 60-дневната хронограма на ЦИК няма изричен срок за удостоверяването на машините, уточни експертът. Законотворецът обаче е поставил в закона практически невъзможен за реализация срок от 20 работни дни, в който от момента на получаване на техническите устройства за гласуване три институции трябва да удостоверят машините. Масовата практика в изборите до момента сочи, че това е неизпълнимо, обясни Петров.

Този срок може да бъде използван като оправдание да отменим машинното гласуване, подчерта Ангел Петров. Според него фиксацията в този срок дава възможност за прехвърляне на отговорност от една институция на друга.

Бившият главен секретар на МЕУ критикува "пълната липса на публичност от страна на МЕУ и неяснотата по какъв път се е тръгнало, за да се удостоверят тези машини".

ЦИК трябва да утвърди план за изборите с машинно гласуване, коментира Ангел Петров. По думите му, в този план се разписва т.нар. доверено изграждане и такъв план още не е качен, алармира още експертът. Той е категоричен, че трябва да има ново доверено изграждане. ЦИК има готов софтуер, който обаче трябва да бъде проверен за нови уязвимости – това е основна част от процеса на удостоверяване, посочи Петров.

"В момента е създадена възможност софтуерът, който е използван на местните избори, без каквото и да е удостоверяване, да се използва за изборите за Европейски парламент и за Народно събрание. Което означава, че ако не видим плана за машинно гласуване, само можем да гадаем дали ЦИК би поискала наново да прави доверено изграждане. За мен е изключително чудно какво удостоверяване правим, ако нямаме стъпките, етапите. Не знаем  какво е планирано и никой не ни казва какво е планирано", обобщи той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна