Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затруднения в движението на влаковете заради тежките зимни условия

| обновено на 06.01.17 в 21:29
Снимка: БГНЕС
Лошото време стана причина и за закъснения на влаковете, които пътуват на дълги разстояния.

Заради замръзнали 6 стрелки на железопътната гара в София влаковете пристигат и тръгват със закъснения от 30 до 60 минути. От БДЖ казаха, че към момента има няколко бедстващи влака. В районите, където е необходимо, компанията увеличава подвижния състав на влаковите композиции.

Препоръчва се пътниците да се информират предварително за своето пътуване на телефон 0700 10 200 или от всички гишета на гарите в страната. Георги Димитров, ръководител отдел експлоатация, обобщи ситуацията:

Към настоящият момент в Дупница няма напрежене в контактната мрежа и всички влакове от Петрич за София се движат със закъснение. Пътническият влак от Бургас през Карнобат за Варна в момента престоява на гара Айтос поради счупени два броя пантографи на локомотива в следствие на силния вятър. И бързият влак от Варна през Пловдив за София - изпратен е помощен локомотив. От 17.02 ч. престоява в гара Търнак поради липса на напрежение от ИВиЕн. Три автобуса са изоставили своите пътници на гара Горна Оряховица. Отклонен е бързият влак от София през Горна за Варна и е подаден един брой допълнителен вагон за поемане на пътниците. Всички влакове са отоплени с изключение на пътническия влак на гара Айтос и там се изпраща дизелов локомотив.

Върнатият на гара Сливен следобеден бърз влак пътуващ от Бургас за София вече пътува. Влакът върви със 190 минути закъснение, според диспечера на гарата.
Повреда в локомотива в района на гара Чинтулово е основната причина бързия влак от Бургас за София да бъде върнат на гарата в Сливен. Към 21 часа е пристигнал друг локомотив, с който композицията потеглила към София, заяви дежурния диспечер на ж.п. гара Сливен. На пътниците са били раздадени одеала и топъл чай. Вагоните са били отоплени.
По рано днес по същата железопътната линия, но в района релсовият участък Шивачево – Гавраилово движението бе спряно заради авария от силния вятър.
От БДЖ осигуряват на пътниците по дългите маршрути чаша топъл чай и одеяла. От компанията следят преди тръгването дали вагоните са топли, съобщи Анатоли Атанасов:

Проблем, евентуално, би се получил по време на път, ако се появи някаква повреда, тогава ще пренастаним пътниците в топли вагони, но ако не стигнат, ще ползваме одеялата.

Железопътната инфраструктура e под непрекъснато наблюдение, а аварийните екипи на Компанията са готови да реагират своевременно. 
Поради динамичните промени в условията на усложнена метеорологична обстановка, клиентите на НКЖИ могат да получат най-точна информация  за движение на влаковете от гишетата "Информация" и билетните каси в съответните железопътни гари.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Надежда Николова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна