Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството в оставка одобри план за борба с битовата престъпност

Снимка: БГНЕС

План за борба с битовата престъпност, който е обезпечен със седем милиона лева за следващите три месеца, одобри правителството в оставка. Целта е да се осигури полицейско присъствие в малките и отдалечени населени места. След тези първи три месеца на годината ще има и постоянно назначени полицейски сътрудници в селата. Има достатъчно подготвени сътрудници по охрана, които да започнат работа в малките и отдалечени населени места, обяви премиерът Бойко Борисов:

Бивши военни, пенсионери да могат да бъдат назначавани на места, където сега са полицаи, такива, каквито са и на улицата, за да можем да освободим чисто физически ресурс хора, които да ги пратим на улицата, на пътя в селата.

Операцията ще започне до дни, каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова:

Една операция, която да тече в следващите три месеца, която да осигурява национално покритие на територията на цялата страна, на полицейски патрули с цел превенция на битовата престъпност.

Очевидно парите за този план са намерени. Въпросът е как се планира изразходването на тези средства, доколко освен пари, ще могат да бъдат намерени и хора, защото и в този момент има незаети места в Министерството на вътрешните работи. Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи: Емануил Йорданов

Все пак, когато говорим за нещо толкова мащабно, поне така обявено, би следвало да имаме предвид, че именно ГЕРБ управлява Министерството на вътрешните работи от 2009 г. до ден днешен, така че ако трябва да се направи нещо в тази насока, мисля, че трябваше да бъде направено много отдавна. Когато говорим за покриването на едни по-големи територии, обезпечаването на сигурност в по-малко населени места, това е от компетентност на директорите на областните дирекции на МВР и те би трябвало да си изпълняват задълженията, съответно да реализират мерките, които трябва да се вземат, съобразно със спецификата на всеки един район. Когато те установят нещо, което следва да им бъде осигурено от политическо или висше професионално ръководство на МВР, тогава да се обърнат към тях.

За мен това е чисто предизборна пропаганда и нищо повече. Това каза журналистът Стефан Ташев:

Защо всяка власт се сеща за битовата престъпност в края на мандата си? При първия си кабинет Бойко Борисов беше обещал да се назначат 2000 полицаи. Това беше през 2013 година, след което кабинетът падна. След това правителството на Орешарски пращаше така наречените "пъдари“ по селата по някаква програма за няколко месеца и жандармерията, която обикаляше във всички села.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Цветелина Стоянова и цялото интервю с Емануил Йорданов и Стефан Ташев.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна