Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест с искания за повишаване на пенсиите планират пенсионерски организации в сряда

Снимка: БГНЕС

Минималната пенсия да бъде увеличена на 350 лева още през тази година, а всички останали да бъдат преизчислени спрямо средния месечен доход от 2016-а. За това настояват пенсионерски организации, които обявиха, че ще протестират пред президентството в четвъртък и ще се опитат да връчат исканията си на държавния глава. 

След исканията, които ще бъдат представени на протеста на 9 март, са гарантиране на безплатно здравеопазване, включително лекарства и медицински консумативи за всички пенсионери над 65-годишна възраст. Възрастните хора ще настояват пред президента да свика Консултативния съвет за национална сигурност по темата за борбата с бедността и да инициира референдум по въпроса дали да бъдат увеличени минималните пенсии. 

Пенсионерските организации представиха свои изчисления, според които е възможно пенсията да достигне близо 600 лева още през 2021 година. Проф. Иван Ангелов обясни:

За това повишение на пенсиите – от 2018-а до 2021 година – годишно ще ни бъдат нужни между 1,3 и 1,6 милиарда лева – всяка година допълнително. Откъде да ги вземем?

Още от пръв поглед мога да ви посоча санирането. За саниране – 2 милиарда. Това е като идея добра – за да се пести енергия, но България има много по-приоритетни задачи.


Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна