Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леда Гачурова: Няма човек, който да не го е страх след Барселона, но трябва да продължим

Снимка: ЕПА/БГНЕС
"Да подкрепим Барселона, защото я обичаме, защото скърбим с нея, защото сме ѝ признателни, както и на цяла Каталуния". Това е призив отправен в социалните мрежи от българи към нашите сънародници, които живеят и работят в Испания и имат желание да се включат в организираната от общината в Барселона манифестация утре. В предаването "Преди всички" Леда Гачурова, която живее в Испания и е автор на сайта zabarcelona.com, обясни: 

Избрали сме тази държава, този град и наскоро се случи голямата трагедия, към която искаме да бъдем съпричастни и ние и да покажем, че сме заедно с хората тук.Като цяло българите не са от най-активните. Надяваме се все пак да дойдат.

Тя разказа как тече животът в града след трагедията:

Няма нормален човек, който да не го е страх. Животът привидно е нормален, нормализирано е всичко, транспорт, но страхът е доста по-голям отпреди, усещам го в погледите на хората, в една тягостна тишина. Няма как да не ни е страх, но трябва да продължим.

Според Леда Гачурова няма отлив на туристи въпреки станалото:

Едва ли. Тя винаги е пълна, животът кипи. Някои споменаха, че в заведенията по самата улица "Рамбла" вече не сядат толкова, но все опак потокът от хора е същият.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна