Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Иванов: Докато светът не заеме единна позиция за статута на Йерусалим, регионът ще бъде разделен

Американските власти все още разчитат на провеждането на среща между вицепрезидента Майк Пенс и палестинския президент Махмуд Абас на 19 декември във Витлеем, обяви официален представител на Белия дом пред Франс прес. По-рано високопоставен представител на движението на Абас "Фатах", заяви че палестинският президент е отказал да приеме американския вицепрезидент.

В предаването на "Хоризонт" "Преди всички" политологът д-р Искрен Иванов коментира, че докато светът не заеме единна позиция за статута на Йерусалим, регионът ще бъде разделен. Той очерта три сценария за развитие на ситуацията между Израел и Палестинската автономия:

Еврейската мечта стана реалност, а що се отнася до Палестина – това е един сериозен удар върху тяхната доктрина в региона, което доведе до ново ескалиране на конфликта. Разбира се, най-добрият сценарий е конфликтът да деескалира и двете страни да се примирят, но виждаме, че по-вероятен е вторият сценарий, в който конфликтът ще ескалира отново. В никакъв случай не си давам илюзии, че Израел ще направи крачка назад. Това е историческа победа за Израел. Вторият сценарий е ескалация на конфликта - това, на което сме свидетели в този момент. Има и един трети сценарий, който няма да прекрати насилието в региона, и това е сценарий, в който международната общност - една след друга, ще признаят Йерусалим за столица на Израел, но пак казвам, това по никакъв начин няма да спре насилието в региона.

Още по темата можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна