Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Столична община събра 300 стари гуми в "Овча купел" в борбата с фините прахови частици

Снимка: БГНЕС

Инициатива на Столична община цели да помогне в борбата с мръсния въздух и по-конкретно с една от причините за високите на нива на фини прахови частици - изгарянето на автомобилни гуми за отопление през зимата в по-бедни райони.

Избраният подход на общината е гражданите да връщат старите си гуми в специални временни пунктове и така те да не бъдат събирани от хората, които ги слагат в печките си.

Първият такъв пункт работеше през уикенда в ж.к. "Овча купел" - един от районите с най-силно замърсяване. Предстои продължаването на инициативата в други квартали.

Столичният инспекторат не може да следи какво хората горят в печките си, но може да ограничи достъпа до стари гуми като даде възможност на хората да не ги изхвърлят безразборно, обяснява Анета Савова от инспектората:

Хората, които при смяната на гумите не са успели да ги предадат на лицензирани пунктове и са ги задържали в сервизни помещения, могат да се отърват от тях в един от трите стационарни пункта, обявени на страницата на Столична община. Целта на инициативата е да обхване несъбраните гуми, за да не попада този отпадък в печките и да замърсява въздуха.

Колкото повече хора разберат за тази инициатива, толкова повече биха се отзовали, коментира гражданин на "Овча купел", отзовал се на призива на общината.

Трябва да бъде нещо, което от кампания да се превърне в постоянство, така че самите хора да знаят, че има такива възможности. Всеки един от нас има претенции към институциите. На първо място трябва да имаме претенции към самите себе си. Няма как да замърсяваме околната среда и да чакаме институциите да почистват след нас. 

В инициативата трябва да се включат пунктовете за смяна на гуми, смята друг човек, решил да върне старите "обувки" на колата си:

Денонощно се горят гуми. Това е начин за топлене и препитание на тези хора. Сигурен съм, че от инициативата ще има добър резултат. На път за насам видях няколко гумаджийници на бул. "Линкълн", които бяха претъпкани със стари гуми. Би трябвало те да се възползват от инициативата, защото реално не знам къде ги изхвърлят.

За двата почивни дни в "Овча купел" са събрани 300 стари автомобилни гуми, отчитат от инспектората. Вероятно следващата седмица пунктове ще има в район "Младост".

Целия репортаж по темата чуйте в прикачения звуков файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от