Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Гълъбинов: 2017-а от макроикономическа гледна точка е най-добрата следкрисизна година

Криптовалутите набират инерция и у нас през 2017-а, но скоро няма да изместят парите

Ю. Войнов: Въпреки отказа от реформи България достигна високи нива на БВП през изминалата година

| обновено на 27.12.17 в 15:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

2017 година от макроикономическа гледна точка е най-добрата следкрисизна година, т.е. имаме ръст на БВП, както и намаление на безработицата, а също така и напредък в износа, прозиводителността. Това обясни в предаването ни "12+4" икономистът Румен Гълъбинов, като не пропусна да открои и неуспехите ни от икономическа гледна точка през изминалата година.

Имаме спад на преките инвестиции – нещо, което ще влияе и в дългосрочен план, а другото – към края на годината се вдигна и инфлацията, като причините са увеличението на цените и то особено на хранителните стоки, но най-вече на млечните продукти, уточни Гълъбинов, като изтъкна и предстоящите увеличения на електроенергията за бизнес абонати, както и покачването на цената на водата и газа. 

2017 година е една хубава година за българската икономика, съгласи се в ефира на "Хоризонт" и финансистът Юлиан Войнов, както и уточни, че немалка част от увеличението на продукцията с висока добавена стойност се дължи на сериозния възход на военно-промишления комплекс през годината във връзка с износа към размирните райони на Близкия изток. 
Юлиан ВойновБългарската икономика има доста заложени проблеми – и то в нейното управление в основни сектори, които се управляват от държавата, като образование и здравеопазване, подчерта и финансистът:

И поради липсата на сериозни реформи, които държавата отказва вече доста години да направи, и въпреки че се забелязват напоследък някакви наченки на такива реформи – България достига едни високи нива на БВП, което означава, че следващата година те ще бъдат надхвърлени

Според Войнов, ако това стане, то страната ни ще навлезе в едно прегряване на българската икономика:
За да не се премине към някакви дисбаланси, свързани с някакви високи инфлационни процеси, с големи дефицити по текущата сметка на страната, то трябва да се премине към наистина сериозни реформи на икономиката ни от гледна точка на държавното управление и то най-вече – реформиране на институциите в страната. 
Не виждам някакво сериозно намерение от страна на управляващите да правят реформи, а по-скоро виждат доста сериозно намерение за провеждане на политически пиар, свързан с Председателството на страната ни, подчерта Войнов.

Друго нещо, с което не успяхме да се справим през 2017 година, е да обърнем тренда на демографията, добави икономистът. 

Икономистът и финансистът, които гостуваха на предаването "12+4", коментираха и набралите инерция криптовалути.

Румен ГълъбиновСпоред Гълъбинов те вероятно ще са един достоен конкурент на обикновените, конвенционалните валути, а и в някакъв момент в бъдещето може и да изместят като значение сегашните валути, т.е. да заемат по-голям обем от разплащанията. 

Лавинообразното развитие на пазара на криптовалутите е вид бягство от системата – в
се повече хора, компании и технологични сектори ще търсят възможност да излязат от системата или поне паралелно с нея да имат още нещо извън нея,  добави Гълъбинов, според когото в биткойните все още има потенциал, който не е изконсумиран.

Необходимо е хората да правят разграничение между блокчейн и това, което се предлага като заместител на парите, подчерта Войнов, както поясни: 

Блокчейн технологиите са едно наистина високотехнологично решение, което със сигурност ще намери своето приложение в бъдеще. Въпросът е, че тази технология, като изключително иновативна, започна своето съществуване под формата на т.нар. "криптовалути", от които най-известната е биткойн. Това обаче отклони вниманието от това доколко тази технология би могла да замести финансовата система изобщо в света, както и колко надеждна е тя. 

Не виждам в настоящия момент криптовалутите (поне във формата, в която са в момента) да бъдат използвани по начина, по който се използват парите, категоричен беше финансистът.   

Интервютата на Даниела Якова с Румен Гълъбинов и с Юлиан Войнов можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна