Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов поел ангажимент в ЕП изграждането на втория лифт в Банско да не увреди природата

Снимка: БГНЕС

Природозащитници внесоха в деловодството на Министерски съвет въпроси, свързани с концесията за ски зоната в Пирин. Те настояват да получат отговор на въпроса кой е реалният собственик на концесията. 

Пред министрите премиерът Бойко Борисов обясни, че е поел ангажименти пред "Зелените" в Европарламента изграждането на втория лифт в Банско да не увреди природата в националния парк "Пирин".

Правителството стои зад решението си, декларира и вицепремиерът Валери Симеонов.

Екоминистърът Нено Димов обяви, че в буферната зона на Банско ще могат да се строят само спортни ски съоръжения, а вторият лифт ще намали замърсяването на природата, като ще ограничи качването на автомобилите до ски пистите. Дърветата край пътя ще се обследват, каза Димов:

Самото гориво, което използваме, защото това са бензинови или дизелови коли, които при всички положения замърсяват много повече околната среда. При всички положения на пролет ще направим преглед и на дърветата, които са около пътя, за да видим в какво състояние са.

Бойко Борисов обяви, че правителството ще защити природата и такъв ангажимент е поет в Страсбург.

Тогава ще забраним движението на автомобили нагоре, така че няма да е нужно да се поддържа пътя. По-зелено правителство от нашето няма. Това е нашата позиция - много ясна, много точна, много зелена и не става въпрос нито за хотел, чайна не може да се направи, тоалетна не може да се направи.

Валери Симеонов декларира, че законът ще бъде спазен:

Една просека унищожени дървета, която е по-голяма от бъдещата просека, която ще се прави за новия лифт. Ще се прави един единствен нов лифт и друго няма да се прави там. Добре е да го кажем, да го повтаряме, за да не се спекулира за 40 и няколко, 4 процента или 0,4, никакво строителство няма да има, защото и законът го забранява.

Довечера е поредният протест срещу решението на правителството за промяна в плана за управление на Националния парк "Пирин". Акциите ще бъдат в София и още 19 града на страната. Ще протестират и българи в седем други държави. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна