Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Терзиев: Решаването на спора за името на Македония не означава автоматично начало на преговори за присъединяване към ЕС

Л. Панайотова: Много от въпросите, разглеждани на съвета ,,Гимних", са намирали решение

Външният министър на Великобритания Борис Джонсън бърза да се присъедини към колегите си от ЕС на общата снимка на срещата във формата "Гимних" в София
Снимка: БГНЕС

Това ще бъде много добре за Българското председателство, ако поне това се постигне наистина, тъй като амбициите са много големи, но реалността е съвсем различна, коментира в ефира на "Хоризонт" Любов Панайотова, директор на фондация "Европейски институт" по повод казаното от външния министър Екатерина Захариева на съвместната пресконференция с европейския дипломат номер едно Федерика Могерини - че има надежда Македония и Албания да започнат преговори за присъединяване към Евросъюза до края Българското председателство.
 
Това е доста оптимистично и аз много се зарадвах, като чух такава категорична оценка, отбеляза Панайотова, допълвайки:
Защото  видяхме първоначално, след като излезе тази Стратегия на ЕК за Западните Балкани само преди няколко дни, какви остри бяха  реакциите на определени страни, които буквално казаха, че това не е съгласувано с тях -  имаше с две думи много силен отпор, което мен много ме притесни, защото акцентът на цялото ни председателство е тук. Така че, ако постигнем тази цел, това ще бъде нещо наистина огромно.


Журналистът от вестник "Сега" Светослав Терзиев отбеляза, че външните министри на Гърция и Македония са продължили и в София разговорите по казуса за името на югозападната ни съседка, което е условие за продължаването на интеграцията ѝ в НАТО и ЕС. Анализаторът обаче смята, че решаването на спора за името в рамките на Българското европредседателство е малко вероятно, а и това не означава автоматично започване на процес по присъединяване:

Засега няма информация дали са напреднали, но всяко усилие е оправдано. Още повече, че щом продължават да разговарят, това означава, че има надежда -  така че от тази гледна точка аз не се съмнявам, че ще продължат и двете страни да се стремят към някакъв компромис. Но и аз бих се изненадал много, ако успеят в оставащите четири месеца до края на Българското председателство да го решат този проблем.
Толкова по-хубаво, ако успеят, но това пак няма да означава автоматично започване на преговори  - не бива да се забавя, че преговорите, стартът на преговорите е един доста сериозен процес на предварително проучване, на подготовка, на отговаряне на критерии и на въпросници.
Така, че би било твърде оптимистично отсега да кажем ,че е възможно това да се случи до средата на годината.

Анализаторите коментираха и казуса "Сирия", обсъждан на неформалния съвет(формата "Гимних") на външните министри от ЕС в София. Много досиета, които са разгледани на "Гимних", са намирали решение, припомни Любов Панайотова:

 Бих припомнила един много труден въпрос  - досието за Грузия, което беше под френското председателство и което точно на тези съвети - те са два пъти в годината, външните министри обсъждат и предлагат решение. Тук е много хубаво, че беше акцентът Сирия - от една страна, разбира се, за финализиране най-после на този конфликт, от друга страна това се превърна в по-големия център и тежестта на тези двудневни разговори, така че Западните Балкани малко минаха в страни и в периферията  - дано да не съм права.  

Но беше изключително важно, защото Европейския съюз е тази сила, която успява в определени много остри конфликти, когато са намесени различни големи сили, най-общо казано,  да балансира интересите, тъй като самият Съюз представлява един сбор интереси./.../ Аз много се надявам, че тук нещо е решено и ще бъде поставено на предстоящия съвет, където да се вземат по важните решения (за Сирия), коментира Любов Панайотова, а Светослав Терзиев допълни, че главният проблем в Сирия - "Ислямска държава"  върви към някакво решение и Европейският съюз трябва да мисли за възстановяването на страната след този конфликт. Затова в Брюксел ще има конференция на 24-ти на 25-и април с участието на ООН, отбеляза анализаторът:

За да се покаже, че ролята на Европейския съюз е засилена, по-активна, но това няма в никакъв случай да бъде конкуренция на процеса в Женева, където се водят основните преговори за уреждане на следвоенния статут в Сирия . Става дума за някаква помощна роля, недейте да смятате, че ЕС ще вкара някакви военни сили - той ги няма и неслучайно Федерика Могерини напомни, че в Лисабонския договор е записано ,че основа на общата, колективната сигурност е НАТО.

Европейският съюз изпълнява традиционно една може да изглежда благородна роля, но и не много привлекателна в такива конфликти (като войната в Сирия - бел. ред. )  - той не се намесва военно, няма как, но той се намесва обикновено в края на конфликта, така да се каже, "да почисти" терена, да оправи обстановката, "да измие съдовете" -  което означава да спомогне за възстановяването на страната след конфликт, допълни Терзиев. 


В заключение Любов Панайотова отбеляза успехите на Българското председателство с поставянето на дневен ред на темата за Западните Балкани, но подчерта, че очакванията не бива да се преекспонират: Много ясно трябва да бъде в разговорите ни с партньорите от Западните Балкани какво може в крайна сметка  (да се постигне в рамките ) на това председателство и как щафетата да бъде възможно най-добре предадена на австрийското председателство, което засега мълчи по тази тема. Светослав Терзиев също отбеляза, че е изключително важно България, подемайки такава инициатива, свързана с голяма част от Балканите, какъв пример ще даде.


Двете мнения чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна