Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутат от Обединените патриоти допуска, че проф. Плочев не е знаел реда за актуализация на бюджета на НЗОК

Не знам в крайна смета какво спира Камен Плочев да подаде оставка - обещал е предварително, сега казва, че няма да я подаде, коментира депутатът Калин Поповски

| обновено на 19.02.18 в 17:23

Депутатът от "Обединени патриоти" и член на парламентарната здравна комисия Калин Поповски допуска, че управителят на Здравната каса проф. Камен Плочев може да не е знаел реда, по който трябва да бъде поискана актуализация на бюджета на Касата. Нарушението на процедурата е повод за исканата оставка на Плочев от страна на здравния министър. Пред "Хоризонт" Поповски обясни как, според него, се е стигнало до това:
 

Той беше част от екипа на генерал Петров от ВМА, фактически предложен от ГЕРБ. Ние, като коалиционен партньор, се съгласихме. След което, подавайки оставка, целият екип на генерал Петров напусна и остана единствено професор Плочев. Сега идва нов екип на Кирил Ананиев и са се получили някакви търкания.

И от това дойде основното недоразумение – защо управителят на НЗОК е сезирал парламента за ситуация, в която не могат да бъдат изплатени тези 270 милиона на западноевропейски болници и каси.

Наистина в крайна сметка България дължи тези пари  и те трябва да се плащат, макар че там има един аванс от 18 месеца от реализираната помощ към български граждани до съответното заплащане.

По отношение на мотивите, които са накарали Камен Плочев  да отправи писмо директно до парламента, Поповски коментира още:

Предполагам, че той надали го е направил нарочно. Може би е искал да уведоми наистина ведомството, защото Народното събрание е ведомството, което може да направи корекция на бюджета, така че да бъдат гласувани тези милиони и ние да издължим – около половината от цената, мисля че около 130 милиона са вече в просрочие.

В крайна сметка допускам, че може би персонално е объркал реда. Възможно е и така да е. Знаем, че е той имаше някакъв мотив да не работи с бившия подуправител доцент Петров, който все пак, независимо от коя политическа сила, и той е експерт в Здравната каса. Бил е временно и управител, бил е няколко години подуправител на Касата. Той не работи сега там, подаде оставка. Ако той беше там на работа в този момент, може би нямаше да се стигне до тези чисто документални недоразумения.

По отношение на твърденията, че върху Камен Плочев е оказван натиск да подаде оставка, Поповски допусна че това е не е изключено:

Възможно е и да е така. В сряда имаме специално изслушване в здравната парламентарна комисия на професор Плочев и той, ако иска, може да заяви кой го притеснява, за какво го притеснява. Пак казвам, Народното събрание е върховният орган, който решава и за управителя, и за бюджета на Касата.

Ако Плочев подаде оставката си, ще търсим вариант за нов управител на Касата. Обаче в крайна сметка ние не можем да го принудим – ако той не иска (да подаде оставка – бел. ред.) той има мандата, има обективни мотиви и да остане, ако иска. Но все пак искаме да чуем детайли по проблема – на комисията в сряда.

Не знам в крайна смета кое го спира да подаде тази оставка – обещал е предварително, сега казва, че няма да я подаде. Просто искам в сряда да чуем детайлите, коментира още Поповски. 

Цялото интервю с народния представител можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна