Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„За” и „против” дискриминацията

Снимка: архив

Излезе годишният доклад на „Амнести Интернешънъл” за 2017 година. В него е цитирана и България в няколко посоки, а именно нейното отношение към търсещите убежище и дискриминацията към ромите. В доклада е включена и темата за медиите и натиска върху журналисти. В документа недвусмислено са изтъкнати примерите с прекомерно използване на сила при връщането на бежанци и мигранти, отношението към децата в тези общности, случаите на изгоненото сирийско семейство от град Елин Пелин и нетърпимостта към деца на бежанци да учат в български училища. В доклада се изтъква, че  непълнолетните мигранти нямат адекватен достъп до превод, правна защита, психологическа и медицинска помощ, нито до образование или до нужната закрила, ако са сами.
В доклада се отбелязва също така, че атмосферата на нетърпимост към ромите се засилва, а езикът на омразата към малцинствените групи е ясно изразено.
„Заплахите, политическият натиск и атаките срещу журналисти продължиха, значителна част от медиите остават под строгия контрол на политически партии и местни олигарси”, отбелязва „Амнести интернешънъл”, тази международна неправителствена и независима организация за защита на човешките права.
Имаме ли какво да добавим към страниците, посветени на България в доклада на тази тъй престижна институция?

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна