д-р Светлана Велизарова

Вярвам, че този вирус ще бъде преборен

„В световен мащаб пневмонията заема второ място по отношение на детската смъртност. Всяка вирусна инфекция може да се усложни до бактериална такава. Изследванията с влиянието над новия вирус на БЦЖ ваксината са в начален етап. От години БЦЖ..

публикувано на 08.04.20 в 17:15

Нейка Кръстева за „Присъдата“

Надзъртал ли си някога, уважаеми читателю/слушателю, зад завесата, скриваща живота на някой „невидим“ човек. Такъв, който не се вижда по градинките, в метрото, в ресторанта или на работното място. Защото е белязан от болест, на която мнозина гледат като на..

публикувано на 08.04.20 в 11:05

Международен ден на ромите – живот по време на криза

Как живеят в ромските квартали и махали по време на криза? Как посрещат Международния ден на ромите? Има ли разум, здраве и съпричастност в ромските общности?  Калина Колева от Филиповци и Валери Леков от ромския квартал "Изток" в Кюстендил разказват в..

публикувано на 08.04.20 в 10:17

Страх – не страх, работата трябва да се върши

Разбира се, че ме е страх . Но въпреки това, някой трябва да върши тази работа. Аз съм благодарен на моите началници, че всеки ден ме информират как да работя, как да се предпазвам.  Алдин Стефанов, образователен медиатор към центъра "Амалипе" в Нови..

публикувано на 08.04.20 в 09:42

Какво да гледаме

Как стана така, че се събудихме в антиутопичен филм? Освен реалната епидемия от коронавирус, плуваме в море от информация, на която като че ли все по-малко вярваме.  Търсим обяснение на случващото се във филми и сериали – вероятно защото творците първи..

публикувано на 07.04.20 в 11:41
Електронно микроскопско изображение на пандемичния човешки коронавирус, причиняващ болестта Covid-19 (в лилаво), който навлиза в клетка (в зелено), National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)

Д-р Цветомил Войславов: Сапунът действително убива коронавируса

Убива ли миенето на ръцете с вода и сапун коронавируса? В здравната рубрика на "Нашият ден" на въпроса отговаря д -р Цветомил Войславов, гл. асистент във Факултета по химия и фармация на СУ "Св. Кл. Охридски".  ДА. Убива го .  Covid-19 , както и много..

публикувано на 07.04.20 в 09:23

Здравните работници – героите на нашето време

Седми април е определен от Световната здравна организация преди повече от 70 години за Ден на здравето. Сега здравето е особено ценено в тази тежка епидемия.  "Аз съм абсолютен оптимист относно изхода на епидемията. Вярвам на моите колеги – лекарите и..

публикувано на 07.04.20 в 08:36

Смиляна Захариева: Гласът може да лекува

В последните дни певицата Смиляна Захариева, най-мощният глас на планетата, изнася балконски концерти за пловдивчани и родопските й песни огласяват тепетата на Пловдив по вечерно време. Гласът на Смиляна, „който чупи музикалната техника “ е..

публикувано на 06.04.20 в 11:30
Д-р Мими Виткова

Ако не беше плавният ход на епидемията, здравната система нямаше да удържи

Ако не беше този плавен ход на епидемията, здравната система нямаше да може да удържи . Това каза д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването, в "Нашият ден". Д-р Виткова отдаде дължимото на своите колеги от Националния оперативен щаб и на всички..

публикувано на 06.04.20 в 10:55

НДФ „13 века България“ приканва за дарения VS COVID-19

Национален дарителски фонд „13 века България“ се включи по характерния за организацията начин в кампанията на Министерството на здравеопазването за дарения за лечебните заведения в условията на извънрeдна ситуация заради коронавируса – чрез призив и личен..

публикувано на 06.04.20 в 10:30