Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хашим Тачи: Това трябва да е годината за споразумение между Косово и Сърбия

Хашим Тачи
Снимка: president-ksgov.net

Това трябва да е годината за постигането на споразумение между държавата Косово и Сърбия за нормализация на отношенията ни, заяви в интервю за БНР президентът на Косово Хашим Тачи.

„Опитваме се да постигнем това историческо споразумение между двете ни страни, защото това е единственият начин да извървим пътя на евроинтеграцията ни. Надявам се, че Европейският съюз ще окаже пълна подкрепа на усилията ни и вярвам, че ще го постигнем тази година", каза Тачи за предаването „Събота 150" по програма „Хоризонт“.

Президентът на Косово бе сред лидерите от Западните Балкани, които премиерът Бойко Борисов събра в София на работен обяд в четвъртък с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Тачи, както и сръбският му колега Александър Вучич, дадоха надежди, че има воля за преодоляване на едно от най-трудните препятствия пред евроинтеграцията на страните им - нормализацията на отношенията между тях.

„Винаги е по-добре да се разговаря, вместо да правите нещо, което може да се окаже лошо и за сърбите, и за албанците. Не ни беше прекалено драго - нито на мен, нито на господин Тачи“, обясни Вучич пред сръбската обществена телевизия след краткия си разговор в София с Тачи.

По-рано сръбският президент използва шахматна метафора, за да обясни какво и как се опитва да постигне в преговорите с Прищина:

„Наистина мисля, че е важно да постигнем компромисно решение, защото ако не го постигнем, ще имаме тежки политически и икономически последици в бъдеще. Играем партия шах без дама и топ и се опитваме да достигнем до ситуация, в която да се получи пат. Да стигнем някак с нашия цар в ъгъла и техните пешки да не му позволят да се помести“.

Под реми Вучич има предвид целта си - и Белград, и Прищина да направят отстъпки:

"Всеки, който се отнася реалистично, рационално и сериозно, би търсил компромисно решение, а ако не искат такова, няма да е голяма трагедия, освен, че това би била лоша новина за сръбското общество. Десетилетия още ще имаме замразен конфликт, който в един момент след 20-30 години, за съжаление, ще бъде размразен. Знаете какво ще значи това. Затова толкова настоявам за мир, за стабилност, за разговори и за решение, защото не бива да оставяме всичко на децата ни и на техните деца.

„Връщам се в Брюксел, уверен, че на Балканите мястото им е в Европейския съюз“, каза Жан-Клод Юнкер след разговорите в София и в края на 5-дневната си совалка на Балканите, по време на която посети всичките 6 страни от региона, които са кандидати за еврочленство.

За общото добруване на сръбския и на косовския народ воля имат, както Александър Вучич, така и Хашим Тачи. За разлика от Вучич обаче той е категоричен, че Косово и Сърбия трябва да се признаят взаимно. 

Цялото интервю с Хашим Тачи можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна