Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жените в ЕС са били платени средно с 16% по-малко от мъжете през 2016-а, у нас разликата е до 30%

Надежда Дерменджиева: 80% от българите вярват, че мястото на жената в кухнята

| обновено на 08.03.18 в 12:26
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За международния ден на жената статистическата служба на Европейския съюз публикува изследване, според което жените в Евросъюза са били платени средно с 16 процента по-малко от мъжете през 2016 година. Франс прес цитира данни на Международната организация на труда, според които в глобален мащаб жените печелят средно с 23 процента по-малко от мъжете. Има тенденция за елиминиране на тази разлика, но с настоящия темп това би отнело още 70 години. 

Само 6 процента от работещите жени са сред най-добре платените служители, показва проучване на международния сайт за сравнение на заплатите "PAYLAB.com". Делът на мъжете в тази категория е двойно по-голям. Най-значими разлики в заплащането на труда има в България, Чехия и Словакия.
У нас разликата в заплащането е до 30% в полза на мъжете, а 16% от всички заети жени получават възнаграждения в най-ниския сегмент. За разлика от тях, само 7 на сто от мъжете попадат в категорията на най-ниско платените служители.
Шествие за правата на жените, е свикано за 18 часа от Българския фонд за жените, който организира проявата за втора поредна година. Инициаторите искат да обърнат внимание върху все още съществуващите неравенство и дискриминация, основани на пола. Фондът припомня, че всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие, ден след като правителството оттегли внесената за ратификация в парламента Конвенция  за насилието над жени и домашното насилие. 

В Рим се организира традиционната годишна конференция за правата на жените католици. 
Феминистки организации в Испания стачкуват с искане за пълно равенство на правата и условията за живот. 
Айфеловата кула отбелязва деня с надпис "Действаме сега",  което е името на ново френско движение за правата на жените. 
Президентът на Русия Владимир Путин поздрави жените и изпълни, в тяхна чест, поема на поета Андрей Дементиев.

"Аз зная, че всички жени са прекрасни и със своята красота, и със своя ум! Покорява ни женската душа,  нейната младост и майчинството".
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш нарече, в посланието си за празника, дискриминацията на жените най-големият проблем на съвременността.
 

Шествие за правата на жените, което Български фонд за жените организира за втора поредна година по повод 8-ми март, ще премине тази вечер от 18.00 часа по бул. Витоша в София. Причината шествието да се състои на тематичния ден е да се даде гласност на съществуващите все още неравнопоставеност и дискриминация, основани на пола, в различни сфери на животаи да призове заедно да намерим решения.

Причинете за шествието са много, каза Надежда Дерменджиева от Българския фонд за жените в интервю за "Хоризонт до обед". Тя посочи, че по изследване на Евробарометър, излязло миналата година, 80% от българите вярват, че мястото на жената в кухнята. Мястото на жената е там, където тя реши, каза Дерменджиева. 

В звуковия файл можете да чуете интервю на Валерия Николова с Надежда Дерменджиева. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени