Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската филхармония с музикален празник за дамите на 8 март

Беатриче Венеци и Лили Богданова
Снимка: Софийска филхармония

Три дами ще се срещнат на сцената на зала "България" на 8 март - диригентката Беатриче Венеци и солистката Лили Богданова ще представят рядко изпълнявания Концерт за пиано и оркестър от Клара Шуман. Единственото мъжко присъствие в програмата ще бъде Пьотр Илич Чайковски с неговата Четвърта симфония.

За първи път на пулта пред Софийската филхармония ще застане италианката Беатриче Венеци. Възпитаничката на Консерваторията "Джузепе Верди" в Милано прави своя дебют като диригент на симфоничен оркестър през 2012 г. В момента Венеци е главен диригент на Младежкия оркестър "Скарлати" в Неапол и помощник-диригент на Младежкия оркестър на Армения.

Лили Богданова завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков" в класа на Емилия Канева, след което продължава обучението си в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" при проф. Борислава Танева. След едногодишна специализация в Италия в момента младата пианистка е студентка в една от най-престижните музикални академии в света - Висшето училище по музика "Ханс Айслер" в Берлин, в класа на проф. Елдар Неболсин. Носител е на наградата на предаването "Алегро Виваче" - "Млад музикант на 2014 година", както и на многобройни призове от международни конкурси в България, Италия, Мароко, Англия, Чехия и др. През 2014 г. издава първия си компактдиск "Момичето с ленените коси".

Концертът за пиано и оркестър от Клара Шуман, написан от прочутата пианистка когато е едва на 14 години, е отскоро в репертоара на Лили Богданова - тя го подготвя по предложение на ръководството на Софийската филхармония именно за това осмомартенско събитие.

Интервюто с Лили Богданова за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна