Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 800 хиляди лева ще инвестира ВиК - Смолян в публична инфраструктура тази година

Снимка: http://www.vik-smolyan.com/bg/home

Близо 800 хиляди лева ще инвестира ВиК - Смолян в публична инфраструктура тази година. Инвестицията ще покрие част от нуждите в региона, като за тяхното пълно обезпечаване ще се потърси допълнително финансиране.

Средствата от инвестиционната програма са разпределени пропорционално между 10-те общини в областта, съобразно процентното им участие във ВиК-асоциацията, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Смолян.

Според доклад на държавното дружество ВиК за миналата година вложението в община Баните е на стойност 55 хил. лева, за Девин са 76 хиляди, за Доспат - 29 хиляди, за Златоград - 46 хиляди, за Мадан - 59 хиляди, за Неделино - 8 хиляди, за Рудозем - 43 хиляди, за Смолян - 185 хиляди, за Чепеларе - 64 хиляди, и за Борино са 8 хиляди лева.

Инвестицията в публична държавна собственост през миналата година е в размер на 10 328 лв., като общата реализирана инвестиция за обновяване на водопроводната и канализационната мрежа е на стойност 585 348 лв.

За различията в отделните общини областният управител на Смолян Недялко Славов уточни, че при така структурираните европейски програми най-съществените инвестиции във ВиК-мрежата се правят в големите агломерации, а са ощетени агломерациите между 2 и 10 хиляди жители, каквито са повечето общини в нашия регион.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна