Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многолюдни демонстрации в САЩ против оръжейното лоби в Конгреса

| обновено на 25.03.18 в 01:50
Снимка: БГНЕС

Стотици хиляди хора се стекоха във Вашингтон и други американсик градове, за да поискат ефективен контрол върху продажбите на оръжие в Съединените щати.

Днешната демонстрация срещу оръжейното лоби е най-голямата от поколение насам, отбелязва агенция Франс прес. Тя бе свикана от ученици от гимназията в Паркланд, Флорида, където миналия месец 19-годишен психопат застреля 14 гимназисти и 3 възрастни. 

Сред протестиращите във Вашингтон беше и Хедър Грууз, оцеляла при стрелбата в Лас Вегас в началото на октомври, когато бяха убити 58 души:
"С действията си искаме да заявим: Нека се обединим и да предотвратим насилието. Мислите си, че никога няма да ви се случи...така говорехме и ние преди."


Многолюдни демонстрации се състояха в самия Паркланд, както и в Атланта, Бостън, Чикаго, Лос Анджелис, Далас, Сиатъл, Хюстън и редица други градове.

Около 100 демонстранти се събраха и край Айфеловата кула в Париж с лозунга "Защитете децата, а не пушките!". Сред протестиращите имаше американци и французи - студенти и цели семейства. Един от организаторите, американец, каза, че "е важно за американците дори и в чужбина да накарат Вашингтон да разбере, че обявените промени за контрол върху оръжията не ни удовлетворяват и ние искаме повече". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна