Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Табаков: Местните играчи в Сирия се еманципират и започват да налагат свой дневен ред

Доброволци от различни организации издирват оцелели след експлозията в Идлиб на 9 април.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Да разбираме случващото се в Сирия просто като конфликт между САЩ и Русия би било елементарен прочит. Налице са редица други фактори, които се еманципират от участието на САЩ и Русия". Това коментира в предаването "12+3" Мартин Табаков, международен анализатор и доктор по политически науки от Нов български университет.

"Виждаме как местните играчи успяват да се еманципират от "шапката" и сдържащите способности на големите сили и започват да налагат свой дневен ред в тази държава", посочи Табаков, визирайки Израел, Иран и Турция. По думите му, Тел Авив усилва своето влияние и своите действия спрямо Сирия, тъй като една от основните му задачи е да не допуска увеличаване на иранското влияние в Сирия:
"Иран практикува един особен тип агресивна експанзионистична политика, с която се опитва да заобиколи, включително и от север, Израел." 

Табаков смята, че за Израел има червени линии, които няма да се допусне да бъдат преминати, независимо от отношението на САЩ и Русия. 


"Засега е трудно да се ангажираме категорично дали е имало химическа атака в Сирия, самата американска страна е сравнително внимателна в реториката. Логиката като че ли по-скоро опровергава подобно развитие на нещата, защото и в Източна Гута, и в Дума, военната инициатива е на режима на Башар Асад, който няма потребност да привлича допълнително световното внимание, използвайки химическо оръжие. Конвенционалната военна сила, с която той борави, му е напълно достатъчна", допълни Мартин Табаков.

"Ако казусът с използването на химическо оръжие е провокация, интересът трябва да се търси в посока на усилване на натиска към Башар Ал Асад и допълнителното проблематизиране на оставането на сирийския президент на власт", отбеляза анализаторът и добави:

"За да може обаче Вашингтон да постигне тоталното компрометиране и изваждане на сирийския президент от власт, няма да е достатъчна единична военна акция като тази, на която станахме свидетели миналата година, а трябва да се мисли по-дълбоко по отношение на Сирия и случващото се там", подчерта Мартин Табаков. 

Цялото интервю слушайте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна