Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Младенов: Първата задача в момента е да се предотврати нова война в Близкия изток

Международната общност трябва да реализира в Газа ключови проекти, за които досега само се говори

| обновено на 19.05.18 в 12:34
Николай Младенов
Снимка: БГНЕС

Първата задача в момента е да се предотврати нова война в Близкия Изток. Това очерта като приоритет на международната общност специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов. В интервю за предаването "Събота 150" той посочи: 

„В региона има достатъчно конфликти, накъдето и да погледнете – Сирия, Йемен… Нова война в Газа би била изключително опасна за всички – не само разрушителна за хората тук, но и за целия регион като цяло. Затова основният ни фокус в момента е да направим максималното да няма нов конфликт в Газа. Това на първо място означава в самата ивица Газа „Хамас“ да не допуска хората, които протестират, да стигат до оградата, до границата с Израел. Второ, означава Израел много по-внимателно да се отнася към използването на оръжия, тъй като видяхме - в понеделник над 60 души бяха убити, което само по себе си е трагедия. И трето – да може международната общност да реализира ключови проекти, за които говорим вече много време и които са важни, за да видят хората в Газа някаква алтернатива на живота си. Вече в продължение на десет години те живеят в една изключително тежка ситуация. Хуманитарната криза там е абсолютна. Електричество има по-малко от 3 часа на ден, питейната вода е на свършване, канализационната система не работи повече от година, безработицата е над 50%, а при младите хора отива над 60%. Нивото на фрустрация е много високо и то се използва много лесно от всеки, който иска да предизвика конфликт.“

Без да създадем алтернатива, няма да можем да предотвратим нова вълна от насилие и криза, категоричен бе Младенов. По думите му, на този етап има много добра комуникация както с Израел, така и с официалните палестински власти и с Египет.

Трябва да има прочит на това какво се случи в понеделник – над 60 убити, над 2 500 ранени, като над 1 000 от тях – с използването на смъртоносно оръжие, подчерта Николай Младенов:

„Нормално е във всяка една страна, когато толкова хора бъдат убити, да има проверка на обстоятелствата. Генералният секретар на ООН призова още при първите жертви на петъчните протести в Газа да бъдат разследвани случаите и още в началото получихме уверение от израелската страна, че такова вътрешно разследване ще бъде направено. Дали това ще е достатъчно да се успокои напрежението – предстои да се види.“ 

Николай Младенов се въздържа да определи като невъзможна мисията си по деескалация на насилието предвид преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим тази седмица и подновената ескалация на сблъсъците между Израел и палестинците в Газа: 

"Не смея да кажа, че е мисия невъзможна, защото не искам да бъде мисия невъзможна. Мисля, че все още има достатъчно фактори, които могат да бъдат мобилизирани тук, на място, за да се предотврати този нов цикъл от насилие въпреки всичко, което се е случило до момента. Това, което особено ме притеснява е, че фокусът и на международната общност, и на регионалните сили е другаде - не е върху ситуацията в Газа, в палестинските територии. Фокусът е по-скоро в Сирия, в Йемен, в конфронтацията между Саудитска Арабия и Иран. Реториката е много изострена."

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна