Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вариант 1 беше изтеглен за втората задължителна матура на дванайсетокласниците

Резултатите от държавните зрелостни изпити ще станат ясни до 13 юни

| обновено на 23.05.18 в 14:53
Снимка: БГНЕС

Вариант 1 от два възможни беше изтеглен за матурата за дванайсетокласниците, която е втората задължителна по предмет, избран от тях. 

Днес и седмокласниците се явяват на изпит – на национално външно оценяване по математика. За тях беше изтеглен Вариант 2 от два възможни. 

За втория задължителен изпит зрелостниците са избирали между предметите математика, физика, химия, география, история, биология, философия и чужд език. Учениците от професионалните гимназии могат да не се явят на този изпит. Законът за предучилищното и училищното образование позволява като оценка на него в  дипломата им да се запише средноаритметичната стойност от оценките, получени на държавните изпити за придобиване на професионална квалификация. 

По всеки от предметите учениците отговарят на въпроси с избираем и на такива със свободен отговор. По история, география, философия и чужд език се изисква и създаване на текст, а по математика – решаване на задачи.

В Ямболска област на изпита се явиха 515 зрелостници. В 30 училища в областта се проведе външното оценяване по математика за седмокласниците. В 10 училища в Ямболска област се проведе втората матура, а първите зрелостници излязоха малко преди 12.00 часа. И тази година най-предпочитан е изпитът по английски език.  Учениците са категорични, че го предпочитат, защото са го изучавали още от първи клас. 1100 седмокласници трябваше да се явят на външно оценяване по математика: 75 седмокласници не са се явили на изпит, обобщиха от Инспектората в Ямбол.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна