Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Събев: В повечето случаи българската приватизация е икономическо бедствие

Димитър Събев

Премиерът взе правилно становище да подкрепи президента, но защо трябваше да се стигне до там – президентът да налага вето. Това коментира в предаването „12+4“ Димитър Събев – журналист и икономист.

Той не е изненадан от реакцията на ГЕРБ след вчерашното вето на президента на поправките в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол.  

„Приватизацията в български вариант беше перфектната буря. Едно градено стопанство – добро или лошо, в продължение на десетилетия, за броени години беше дадено в ръцете на хора, които нямаха абсолютни никакво желание да развиват бизнес. България е рекордьор, регионален в търговията със скрап – започвайки от 2000 г. до 2014 г. тя изнасяше огромни количества скрап от нарязаните производствени мощности. Не трябваше да става така. Българският вариант беше тотално сбъркан. /…/ Специално за Български морски флот, който ще бъде облагодетелстван, ако тези текстове минат, резачката за скрап там беше доста силно пусната, беше рекордна. Удивих се, че едно предприятие, което имаше годишни продажби за 560 млн. лв., беше приватизирано, 70% от него, за 440 млн. лв. Това беше по времето на тройната коалиция. Какво да говорим от там нататък?“, коментира Събев. По думите му от 2500 души преди приватизацията, по данни за 2017 г. сега работещите в БМФ са по-малко от 970 души.

„За летище София не веднъж у мен е оставало усещането, че то действително не се поддържа добре, за да могат хората да се отвратят от него и да кажат „Добре, нека го дадат на някой частник и да се оправи“. Това е дребнавата схемичка“, каза още жуналистът и добави мнението си, че същото се отнася и за БДЖ.

По думите му в повечето случаи българската приватизация, без наличието на строги регламенти и следприватизационен контрол, тя е икономическо бедствие. 50-60% от негативните ефекти от приватизацията се дължат на лоша воля и на липсата на стопанско мислене на хората, които държаха властта в първите години. Според него това е и една от причините за ниския стандарт на живот на българите.

„Именно в тази насока трябва да се гледат и предложените скандални промени между две четения от т.нар. "патриоти". Някои предприятия с имоти в центъра на София са били продадени с идеята, че те ще продължат да функционират, продадени са на сравнително малка цена. Това предприятие спира да работи по някаква причина, тласка се към фалит. Само един от имотите му е достатъчен, за да плати цялата цена от приватизацията. Това е много добре известно на бизнес лидерите, които БМФ купиха през 2008 г.“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна